.

.

czwartek, 17 maja 2018

Sernik na zimno z prażonym słonecznikiem i bananami (czekoladowo-kakaowy)-rewelacja

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjny sernik na zimno. Jest to jeden z najlepszych serników jaki jadłam i polecam Wam go bardzo gorąco. Jest to sernik czekoladowo-kakaowy z bananami i prażonym słonecznikiem. To właśnie słonecznik nadaje mu wspaniałego smaku, cudownie chrupie i zachwyca. Ja do swojego sernika użyłam nie byle jakiego słonecznika-jest to słonecznik BIO Polskie Młyny. Polecam Wam go bardzo gorąco, smakuje wspaniale, ma piękne, duże ziarna i cudowny aromat :) Jest to produkt bardzo wysokiej jakości. 








Sernik składa się z kilku świetnie współgrających warstw-lekkiego biszkoptu, masy serowej z dodatkiem czekoladowej kawy Cappuccino, bananów,warstwy śmietanowo-kakaowej oraz z korony prażonego słonecznika :) Wszystko smakuje cudownie, gorąco polecam  i  zapraszam :)


SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm

PRAŻONY SŁONECZNIK

-200g słonecznika BIO Polskie Młyny
-100g masła
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-4 lyżki mleka

BISZKOPT

-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki

MASA SEROWA 

-1 kg sera białego w wiaderku
-2 łyżki żelatyny
-2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej
-300ml śmietany 30%
-1,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku

MASA ŚMIETANOWA

-300ml śmietany 30%
-0,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100ml wody
-2 łyżki cukru
-1 łyżka kakao 

DODATKOWO

-2 banany


BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę,

 dodajemy cukier i miksujemy na sztywną, błyszczącą pianę, następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę-miksujemy.



 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni.
Biszkopt studzimy.

SŁONECZNIK 

Do garnka dajemy masło, cukier oraz mleko-podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy. Wsypujemy słonecznik, mieszamy. 

Wszystko przekładamy na dużą blachę piekarnikową, wyrównujemy i prażymy w temp 200 stopni, mieszamy co chwilę by się nie przypalił.

Uprażony słonecznik musi mieć złocisty kolor. Studzimy.



MASA SEROWA

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Ser miksujemy z cukrem pudrem. dodajemy śmietankę-miksujemy.


 W małej misce mieszamy kawę cappuccino, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy dokładnie i studzimy. 

Gdy jest chłodne wlewamy do masy serowej i miksujemy ją na najwyższych obrotach kilka sekund.
Masę serową wykładamy na biszkopt.

Wstawiamy na chwilę do lodówki by się ścięła, i układamy na niej banany pokrojone w plastry.
*jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny.
ciasto wstawiamy do lodówki.

MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA

śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao. 

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na banany. 



Całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Jest rewelacyjne, zachwyci każdego, u mnie w domu zniknęło ekspresowo, wszyscy się nim zachwycali :)





Polecam gorąco i życzę udanych wypieków.

PS zapraszam na stronę Polskie Młyny :) Tylko najlepsze produkty :)   kliknij

PS2 :) Słoneczko grzeje i są tego efekty :) Jeden z moich kaktusików pokazał kwiata :P






1 komentarz:

  1. Rewelacja, dawno nie jadłam tak pysznego sernika, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń