Dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjny sernik na zimno. Jest to jeden z najlepszych serników jaki jadłam i polecam Wam go bardzo gorąco. Jest to sernik czekoladowo-kakaowy z bananami i prażonym słonecznikiem. To właśnie słonecznik nadaje mu wspaniałego smaku, cudownie chrupie i zachwyca. Ja do swojego sernika użyłam nie byle jakiego słonecznika-jest to słonecznik BIO Polskie Młyny. Polecam Wam go bardzo gorąco, smakuje wspaniale, ma piękne, duże ziarna i cudowny aromat :) Jest to produkt bardzo wysokiej jakości.
Sernik składa się z kilku świetnie współgrających warstw-lekkiego biszkoptu, masy serowej z dodatkiem czekoladowej kawy Cappuccino, bananów,warstwy śmietanowo-kakaowej oraz z korony prażonego słonecznika :) Wszystko smakuje cudownie, gorąco polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
PRAŻONY SŁONECZNIK
-200g słonecznika BIO Polskie Młyny
-100g masła
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-4 lyżki mleka
BISZKOPT
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki
MASA SEROWA
-1 kg sera białego w wiaderku
-2 łyżki żelatyny
-2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej
-300ml śmietany 30%
-1,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
MASA ŚMIETANOWA
-300ml śmietany 30%
-0,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100ml wody
-2 łyżki cukru
-1 łyżka kakao
DODATKOWO
-2 banany
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę,
dodajemy cukier i miksujemy na sztywną, błyszczącą pianę, następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę-miksujemy.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni.
Biszkopt studzimy.
SŁONECZNIK
Do garnka dajemy masło, cukier oraz mleko-podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy. Wsypujemy słonecznik, mieszamy.
Wszystko przekładamy na dużą blachę piekarnikową, wyrównujemy i prażymy w temp 200 stopni, mieszamy co chwilę by się nie przypalił.
Uprażony słonecznik musi mieć złocisty kolor. Studzimy.
MASA SEROWA
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Ser miksujemy z cukrem pudrem. dodajemy śmietankę-miksujemy.
W małej misce mieszamy kawę cappuccino, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy dokładnie i studzimy.
Gdy jest chłodne wlewamy do masy serowej i miksujemy ją na najwyższych obrotach kilka sekund.
Masę serową wykładamy na biszkopt.
Wstawiamy na chwilę do lodówki by się ścięła, i układamy na niej banany pokrojone w plastry.
*jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny.
ciasto wstawiamy do lodówki.
MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA
śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na banany.
Całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jest rewelacyjne, zachwyci każdego, u mnie w domu zniknęło ekspresowo, wszyscy się nim zachwycali :)
Polecam gorąco i życzę udanych wypieków.
PS zapraszam na stronę Polskie Młyny :) Tylko najlepsze produkty :) kliknij
PS2 :) Słoneczko grzeje i są tego efekty :) Jeden z moich kaktusików pokazał kwiata :P
Rewelacja, dawno nie jadłam tak pysznego sernika, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń