.

.

środa, 23 maja 2018

Pierogi z truskawkami-mięciutkie, rewelacyjne ciasto parzone :)

Witam Kochani

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem z truskawkami w roli głównej. Przepis należy do tych podstawowych, łatwych i uwielbianych przez wszystkich :)
Mowa o pierogach. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto jest rewelacyjne, bardzo mięciutkie, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nic się nie klei i nie rozrywa. Pierogi wychodzą pyszne i miękkie.




Polecam i zapraszam

SKŁADNIKI

CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
-pół łyżeczki soli
-250ml wrzącej wody

DODATKOWO

-200g truskawek
-pół łyżki cukru


Do miski dajemy mąkę oraz sól, następnie wlewamy wodę i mieszamy łyżką, a potem delikatnie rękami (uważamy by się nie poparzyć)


Zagniatamy ciasto, zagniatamy je chwilę-do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 15 minut,

Następnie wałkujemy (można trochę podsypać blat mąką) 
wycinamy koła i lepimy pierogi-do środka każdego dajemy całą lub pół truskawki (truskawki wcześniej posypujemy cukrem)







Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia.

I gotowe :)



Możemy je polać śmietaną z truskawkami :)
bardzo Wam polecam szczególnie ten przepis na ciasto-jest rewelacyjny i najlepszy :) 

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko