.

.

czwartek, 24 maja 2018

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką-szybkie, pulchne i pyszne :)

Witam Kochani, jako że sezon truskawkowy w pełni, chcę Was dziś zaprosić na bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami.
Zapraszam i polecam gorąco




SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-125ml oleju
-250ml maślanki
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka

KRUSZONKA

-10 łyżek mąki
-8 łyżek oleju
-6 łyżek cukru
-pół łyżki cukru waniliowego

DODATKOWO

-około 200g truskawek


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy.




Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia,  oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek.




Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy.



Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu)


KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia-powstanie nam  sypka kruszonka.


Kruszonką posypujemy ciasto,




 i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pięknie urośnie.


 
 Ciasto studzimy i gotowe.


:) Polecam gorąco-łatwe i pyszne :)

19 komentarzy:

  1. Dziś będzie robione 😁 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda to ciasto ....pewnie jest bardzo smaczne 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam... Udało się i jest pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam-wyszlo bardzo smaczne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne��mozna jeść jeszcze ciepłe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jest najlepsze :) Polecam jeszcze z borówkami :) Mniam

      Usuń
  6. U mnie wyszedł mega zakalec. Może to wina mojej kuchni, która od pewnego czasu wszystko pali więc piekę na 50 stopni, a tak naprawdę nie wiadomo do ilu się nagrzewa, albo zupełnie utraciłam umiejętność pieczenia:(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, ale raczej jest to wina kuchni, bo to ciasto jest na prawdę nie zawodne i każdy sobie z nim radzi.

      Usuń
  7. Szybko się robi,pyszne z brzoskwiniami(zrobiłam)ale kruszonka jest niezbyt.Z twardym tłuszczem lepsza

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogą być mrożone truskawki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko