Zapraszam i polecam gorąco
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-125ml oleju
-250ml maślanki
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
KRUSZONKA
-10 łyżek mąki
-8 łyżek oleju
-6 łyżek cukru
-pół łyżki cukru waniliowego
DODATKOWO
-około 200g truskawek
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy.
Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu)
KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia-powstanie nam sypka kruszonka.
Kruszonką posypujemy ciasto,
i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pięknie urośnie.
:) Polecam gorąco-łatwe i pyszne :)
Dziś będzie robione 😁 😍
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda to ciasto ....pewnie jest bardzo smaczne 😃
OdpowiedzUsuńRobiłam 😁jest pycha 😋
UsuńUdało sie :) Jest pyszne
OdpowiedzUsuńsuper, też je bardzo lubię :)
UsuńRobiłam... Udało się i jest pyszne ��
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńZrobiłam-wyszlo bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo się cieszę, ze smakowało :)
UsuńCiasto przepyszne��mozna jeść jeszcze ciepłe
OdpowiedzUsuńTakie jest najlepsze :) Polecam jeszcze z borówkami :) Mniam
UsuńU mnie wyszedł mega zakalec. Może to wina mojej kuchni, która od pewnego czasu wszystko pali więc piekę na 50 stopni, a tak naprawdę nie wiadomo do ilu się nagrzewa, albo zupełnie utraciłam umiejętność pieczenia:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj szkoda, ale raczej jest to wina kuchni, bo to ciasto jest na prawdę nie zawodne i każdy sobie z nim radzi.
UsuńMi też wyszedł totalny zakalec! Robiłam wszystko krok po kroku i ... a nowicjuszem w pieczeniu nie jestem
UsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńmniam :)
UsuńSzybko się robi,pyszne z brzoskwiniami(zrobiłam)ale kruszonka jest niezbyt.Z twardym tłuszczem lepsza
OdpowiedzUsuńA ja tam bardzo lubię tą kruszonkę :)
UsuńCzy mogą być mrożone truskawki?
OdpowiedzUsuńtak, tylko proszę odcedzić nadmiar soku :)
UsuńWłaśnie ja zrobiłam z truskawkami mrożonymi wodę odlalam z nich na początku był pięknie wyrośnięty a później oklapl troszkę
UsuńMuszę spróbować, bo wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, ciasto jest pyszne i łatwe.
UsuńCzy to przepis na dużą blaszkę?
OdpowiedzUsuńNie. Na zdjęciach wyraźnie widac, ze to mała blaszka, wymiar blaszki ZAWSZE podaję przy liście składników, wystarczy dokładnie czytać przepis i oglądać film. To przepis na blaszkę 25x25cm, na dużą proponuje zwiększyć proporcje o połowę czyli zrobić z 1,5 porcji.
UsuńDziś robione , rewelacja szybki bardzo łatwy a do tego przepyszny , jeszcze letni A połowa z blachy znikła. Dodam że truskawki zamieniłam na rabarbar , gorąco polecam
OdpowiedzUsuńSuper, ze smakował, osobiście też bardzo go lubię. Jest pyszny z truskawkami, malinami, jagodami i oczywiście rabarbarem :)
UsuńA ja mam podobny przepis na ciasto maslankowe. Po zrobieniu ciasta wielkanocne zch posypuje się wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem. A po upieczeniu ciasto polewą się śmietanka 30%( nie ubitą)
OdpowiedzUsuńJuz zrobił z 4 razy. Jest tak pyszne ze niemożna sie oprzeć jego.
OdpowiedzUsuńRobię 2 raz jest pyszny. Jeden z truskawkami a drogi z borówki tez pyszny.
OdpowiedzUsuń