.

.

piątek, 4 maja 2018

Pischingery-wafle z kremem czekoladowym-bez mleka w proszku

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu. 
Nie wymaga pieczenia, a sprawi radość każdemu. Mowa o pysznych pischingerach, czy prościej-waflach przełożonych kremem czekoladowym.



Myślę, że wielu z Was ten deser kojarzy się z dzieciństwem :) Polecam gorąco, ponieważ krem, którym przekładamy wafle jest rewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam gorąco i zapraszam

SKŁADNIKI

KREM

-75g mąki pszennej
-25 g kakao
-50g cukru
-550 ml mleka
-100g czekolady mlecznej
-125g masła lub margaryny

DODATKOWO

-2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce)
-kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków

Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę i wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie.

 Mieszamy, by się nie przypaliło, i gotujemy do zgęstnienia.


 Gorącą masę ściągamy z ognia i dodajemy do niej masło, czekoladę i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.


Masę studzimy i przekładamy nią wafle.




Każdą paczkę osobno.

Wafle wkładamy do lodówki, ale poprzednio obciążamy je czymś by się nie podniosły. Możemy na nich położyć np deskę do krojenia, książkę itp.

Zostawiamy w lodówce na około 2 godziny, po tym czasie kroimy je na dowolne kawałki, ja polecam na trójkąty.

Powstałe wafelki polewamy roztopioną czekoladą-robimy niteczki :)

Przechowujemy w lodówce :)




I gotowe :)
Polecam gorąco i życzę smacznego :)

4 komentarze:

  1. Robiłam, pychotka polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Podane skladniki sa na 2 wafle odrazu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremu wystarcza na przełożenie 2 PACZEK wafli kwadratowych. Każą paczkę przekładamy osobno i każdą kroimy na mniejsze pischingery :)

      Usuń
  3. Jak zrobić aby wafle nie zmiękły i nie były "gumowate" do krojenia? a krem w smaku pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko