Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu.
Nie wymaga pieczenia, a sprawi radość każdemu. Mowa o pysznych pischingerach, czy prościej-waflach przełożonych kremem czekoladowym.
Myślę, że wielu z Was ten deser kojarzy się z dzieciństwem :) Polecam gorąco, ponieważ krem, którym przekładamy wafle jest rewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam gorąco i zapraszam
SKŁADNIKI
KREM
-75g mąki pszennej
-25 g kakao
-50g cukru
-550 ml mleka
-100g czekolady mlecznej
-125g masła lub margaryny
DODATKOWO
-2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce)
-kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków
Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę i wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie.
Mieszamy, by się nie przypaliło, i gotujemy do zgęstnienia.
Gorącą masę ściągamy z ognia i dodajemy do niej masło, czekoladę i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę studzimy i przekładamy nią wafle.
Każdą paczkę osobno.
Wafle wkładamy do lodówki, ale poprzednio obciążamy je czymś by się nie podniosły. Możemy na nich położyć np deskę do krojenia, książkę itp.
Zostawiamy w lodówce na około 2 godziny, po tym czasie kroimy je na dowolne kawałki, ja polecam na trójkąty.
Powstałe wafelki polewamy roztopioną czekoladą-robimy niteczki :)
Przechowujemy w lodówce :)
I gotowe :)
Polecam gorąco i życzę smacznego :)
Robiłam, pychotka polecam
OdpowiedzUsuńPodane skladniki sa na 2 wafle odrazu?
OdpowiedzUsuńKremu wystarcza na przełożenie 2 PACZEK wafli kwadratowych. Każą paczkę przekładamy osobno i każdą kroimy na mniejsze pischingery :)
UsuńJak zrobić aby wafle nie zmiękły i nie były "gumowate" do krojenia? a krem w smaku pyszny :)
OdpowiedzUsuń