Sezon truskawkowy trwa, ale już powoli się kończy. Aby wykorzysta resztę truskawek chcę Wam dziś polecić jedno z moich ulubionych ciasto z tymi owocami :)
Mowa o przekładańcu budyniowym. Jest to bardzo proste i eleganckie ciasto, które zachwyci
Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, kakaowych herbatników, masy budyniowej oraz galaretki z truskawkami :)
Bardzo Wam to ciasto polecam, zwłaszcza że idealnie smakuje również z innymi owocami takimi jak maliny, borówki cz banany :) Zapraszam
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
Kakaowe ciasto:
-5 białek
-1 żółtko (4 pozostałe odkłądamy do masy)
-1,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml)
-3/4 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-1,5 łyżki kakao
MASA BUDYNIOWA
-5,5 szkl mleka (szkl 250ml)
-4 żółtka
-cukier waniliowy
-250g masła lub margaryny
-1 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej
-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
DODATKOWO
-400g truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-750ml wrzątku
-herbatniki kakaowe
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
CIASTO KAKAOWE
Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy z cukrem na pulchną masę.
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy.
Dodajemy olej i wodę oraz kakao i wszystko chwilę miksujemy na najniższych obrotach.
Masę przekładamy do blaszki i pieczemy w temp 180 stopni około 20-25 minut-do suchego patyczka.
Ciasto studzimy i kroimy na 2 spody.
MASA BUDYNIOWA
Do garnka wlewamy 4,5 szklanki mleka, dajemy masło lub margarynę oraz cukier i cukier waniliowy-właczamy gaz i mieszamy co chwilę.
W osobnej misce w jednej szklance mleka miksujemy żółtka, mąkę oraz budynie i całość wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.
Na dno blaszki dajemy pierwszy spód ciasta, na niego wykładamy trochę gorącej masy, wyrównujemy, na nią układamy warstwę herbatników, i znów dajemy trochę masy, i przykrywamy ją drugim spodem ciasta. Na niego dajemy resztę masy. Ciasto odkładamy do wystygnięcia.
W 750ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki-studzimy.
Do zimnej galaretki dajemy pokrojone truskawki.
Całość wstawiamy do lodówki, gdy galaretka zaczyna gęstnieć i lekko tężeć wykładamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :)
Ciasto pięknie się kroi, rewelacyjnie wygląda i wspaniale smakuje.
Bardzo, bardzo polecam :)
Życzę smacznego :)
Bardzo pysznie to wygląda według mnie. Bardzo prosiłbym o dokładny przepis na to.
OdpowiedzUsuńprzecież jest podany
UsuńZrobiłam i wyszło cudowne, goście, których zaprosiłam byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuń