zapraszam na pyszny sernik na zimno, idealny na letnie ciepłe dni :)
Sernik składa się z 3 warstw o innych kolorach, jednak przygotowujemy je tak samo, zmieniając tylko kolor galaretki.
Do przyrządzenia sernika potrzebujemy 1 kg sera w wiaderku i dzielimy go na trzy równe części (tu przyda się waga kuchenna)
SKŁADNIKI
Przepis na dużą tortownicę śr 26cm
WARSTWA ZIELONA
-330g sera białego z wiaderka
-1 galaretka agrestowa
-250ml wrzątku
-pół łyżki żelatyny
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1,5 łyżki cukru pudru
-troszkę zielonego barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
WARSTWA CZERWONA
-330g sera białego z wiaderka
-1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa lub poziomkowa
-250ml wrzątku
-pół łyżki żelatyny
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1,5 łyżki cukru pudru
-troszkę czerwonego barwnika dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
WARSTWA ŻÓŁTA
-330g sera białego z wiaderka
-1 galaretka bananowa lub cytrynowa
-250ml wrzątku
-pół łyżki żelatyny
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1,5 łyżki cukru pudru
-troszkę żółtego barwnika dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
DODATKOWO
-500g czarnych malin (oczywiście można użyć zwykłych)
-200ml śmietany 30%
-1 galaretka malinowa
-okrągłe biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopty układamy na dnie tortownicy.
I warstwa
do miski dajemy ser, śmietanę, cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę.
Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wrzątku, dodajemy żelatynę i barwnik, studzimy. Zimną, lekko gęstniejącą galaretkę dodajemy do sera i wszystko dokładnie miksujemy.
Wykładamy na biszkopty, wsadzamy do lodówki do stężenia.
Tak samo przygotowujemy II i III warstwę.
Po stężeniu III warstwy układamy na niej czarne maliny (można użyć dowolnych owoców)
W osobnej misce przygotowujemy galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu, i gdy zacznie tężeć wykładamy ją na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki.
Gdy stężeje ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto rozetkami, ja dodatkowo w każdą rozetkę włożyłam malinę.
I gotowe :)
Sernik jest łatwy, piękny i bardzo pyszny.
Gorąco polecam, szczególnie na ciepłe, letnie dni :)
cudowne, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńi świetnie smakuje :) polecam
Usuń