.

.

czwartek, 28 czerwca 2018

Tęczowy sernik z czarnymi malinami-bez pieczenia

Witam Kochani
zapraszam na pyszny sernik na zimno, idealny na letnie ciepłe dni :)







Sernik składa się z 3 warstw o innych kolorach, jednak przygotowujemy je tak samo, zmieniając tylko kolor galaretki.
Do przyrządzenia sernika potrzebujemy 1 kg sera w wiaderku i dzielimy go na trzy równe części (tu przyda się waga kuchenna)

SKŁADNIKI

Przepis na dużą tortownicę śr 26cm

WARSTWA ZIELONA

-330g sera białego z wiaderka
-1 galaretka agrestowa
-250ml wrzątku
-pół łyżki żelatyny
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1,5 łyżki cukru pudru
-troszkę zielonego barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru (można pominąć)

WARSTWA CZERWONA

-330g sera białego z wiaderka
-1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa lub poziomkowa
-250ml wrzątku
-pół łyżki żelatyny
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1,5 łyżki cukru pudru
-troszkę czerwonego barwnika dla wzmocnienia koloru (można pominąć)

WARSTWA ŻÓŁTA

-330g sera białego z wiaderka
-1 galaretka bananowa lub cytrynowa
-250ml wrzątku
-pół łyżki żelatyny
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1,5 łyżki cukru pudru
-troszkę żółtego barwnika dla wzmocnienia koloru (można pominąć)

DODATKOWO

-500g czarnych malin (oczywiście można użyć zwykłych)
-200ml śmietany 30%
-1 galaretka malinowa
-okrągłe biszkopty do wyłożenia dna tortownicy



Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopty układamy na dnie tortownicy.


I warstwa

do miski dajemy ser, śmietanę, cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę.



Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wrzątku, dodajemy żelatynę i barwnik, studzimy. Zimną, lekko gęstniejącą galaretkę dodajemy do sera i wszystko dokładnie miksujemy.
Wykładamy na biszkopty, wsadzamy do lodówki do stężenia.



Tak samo przygotowujemy II i III warstwę.





Po stężeniu III warstwy układamy na niej czarne maliny (można użyć dowolnych owoców)





W osobnej misce przygotowujemy galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu, i gdy zacznie tężeć wykładamy ją na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki.



 Gdy stężeje ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto rozetkami, ja dodatkowo w każdą rozetkę włożyłam malinę.



I gotowe :)










Sernik jest łatwy, piękny i bardzo pyszny.
Gorąco polecam, szczególnie na ciepłe, letnie dni :)

2 komentarze: