.

.

wtorek, 12 czerwca 2018

Syrop z kwiatów lipy

Witam Kochani

Nie dawno dodawałam na bloga przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu, dziś przychodzę do Was by podzielić się z Wami przepisem na pyszny syrop z kwiatów lipy. Drzewa lipowe obecnie obficie kwitną i jest najlepszy czas by przygotować taki właśnie cudnie pachnący syrop :)







zapraszam i polecam :)

SKŁADNIKI

-100-120g kwiatów lipy ( w pełni rozwiniętych, bez łodyg i liści)
-900ml wody
-750ml cukru (można dać mniej)
-1 średnia cytryna

Kwiaty lipy obieramy z łodyg i liści.





W garnku zagotowujemy wodę, cukier oraz umytą i pokrojoną w plastry cytrynę.




Gdy się zagotuje wrzucamy do niej kwiaty lipy, całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 48h



w chłodne i ciemne miejsce, a gdy są upały to do lodówki.


Po upływie 48h przecedzamy wszystko przez gazę.




Kwiaty wyciskamy i tu kończy się ich rola.

Syrop zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Słoiki zakręcamy.




Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy na nim słoiczki i wlewamy wodę do połowy słoiczków.
Pasteryzujemy na małym ogniu 10 minut.

Studzimy i gotowe :)







Taki syrop może leżeć w piwnicy wiele miesięcy :)


ps kila moich kwitnących kaktusików







6 komentarzy:

  1. Fajny przepis, na pewno skorzystam. A kaktusy fantastyczne, zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fajny, ale jeśli wleje się wrzący syrop do gorących słoików, to nie trzeba gotować. Trzymają się świetnie bez gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie piłem syropu z lipy. Może ktoś zdradzić jaki jest to smak.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko