.

.

niedziela, 15 września 2019

Biszkopt z kremem, malinami i galaretką-pyszne i łatwe ciasto +FILM

Witam Kochani
Jako, ze sezon na maliny jeszcze trwa, zapraszam dziś na pyszne i bardzo łatwe ciasto-biszkopt z kremem i malinami z galaretką. To ciasto często gości w moim domu, to taki pewniak, zawsze wychodzi i smakuje. Do jego przygotowania potrzebujemy niewiele składników, a efekt jest świetny :) Zapraszam 






SKŁADNIKI


*przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm


BISZKOPT


-4 jajka

-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM


-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-1 litr mleka
-3/4 szkl cukru
-250g masła w temp pokojowej

DODATKOWO


-500g malin

-750ml wrzątku
-2 galaretki malinowe


Biszkopt


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Następnie dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy ciasto i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika, pieczemy grzanie góra-dół.

Upieczony biszkopt studzimy.


KREM


Do garnka dajemy cukier, mleko i budynie. Wszystko mieszamy  i zagotowujemy mieszając. Gotujemy do zgęstnienia i uzyskania gładkiego, gęstego budyniu.

Budyń studzimy.

Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń.


Gotowy krem wykładamy na biszkopt, na krem dajemy maliny a na maliny tężejącą galaretkę. (galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku)









Ciasto powinno postać cała noc w lodówce. 







I gotowe, polecam i życzę smacznego.

Gorąco zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić to pyszne ciasto :)



1 komentarz:

  1. Ile cukru?bo podany jest budyń bez cukru a nie ma ile cukru trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko