.

.

wtorek, 14 lipca 2020

Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką (z wodą gazowaną) +FILM

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na ciasto z serii tych najłatwiejszych.
Zrobicie je zaledwie w kilka chwil, jest pyszne, pulchniutkie, mięciutkie. Jest to ciasto łaciate, na górze ma jagody, na które sezon trwa z najlepsze i pyszną kruszonkę. Ciasto ma jeden tajny składnik-gazowaną wodę, to ona je napowietrza i sprawia, ze ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość.




Ciasto zawsze wychodzi, jest to stary sprawdzony wielokrotnie przepis. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku. Zapraszam gorąco

Tradycyjnie zapraszam na film na moim kanale YouTube, z przygotowaniem ciasta krok po kroku.


SKŁADNIKI

* proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***

-5 jajek
-szklanka cukru 
-250ml oleju
-250ml gazowanej wody
-3 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier waniliowy
-2 łyżki ciemnego kakao
-3 szklanki mąki pszennej tortowej

DODATKOWO

-ok 150-200g jagód
-1 łyżka mąki pszennej tortowej

KRUSZONKA

-5 łyżek rozpuszczonego masła
-2,5 łyżki cukru
-mąka-ile zabierze 


Do miski dajemy 5 jajek i dodajemy cukier i cukier waniliowy-ucieramy na jasną puszystą masę.
Dodajemy 3 szkl mąki pszennej tortowej, proszek do pieczenia,olej oraz gazowaną wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. 


Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao-miksujemy.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne łyżką.
***może Wam się wydawać, że ciasta jest mało, ale ono pięknie rośnie w pieczeniu, także ilość jest odpowiednia :)

Na tak przygotowane ciasto wykładamy jagody wymieszane z łyżką mąki pszennej.
***jagody mieszamy z mąką by nie zatopiły się w cieście w czasie pieczenia. Ja użyłam mrożonych jagód, można użyć świeżych.


W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i dodajemy mąkę do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto.


Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut-grzanie góra-dół, bez termoobiegu.


Ciasto studzimy i gotowe. 
Jest na prawdę pyszne, ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość. 
Jest pulchniutkie i na prawdę łatwe. Bardzo polecam i życzę smacznego.





Zapraszam na film i mój kanał YouTube :)


19 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie,muszę koniecznie go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie i smakowicie wygląda😃 , A można dodać morele pokrojone w kostkę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko proszę wymieszać je z łyżką mąki by nie opadły na dno :)

      Usuń
  3. Smaki dzieciństwa idealne ciasto latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dac mrożone maliny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można dac mrożone maliny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można dac mrożone maliny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie wygląda super. Zawsze mam rozkminę, czy po upieczeniu od razu wyjąć ciasto czy uchylić i poczekać trochę.
    Upiekłam ale mi siadło�� co robię nie tak. Podpowiedz, bo mam zamiar upiec znowu☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze wyciągam od razu. A z jakimi owocami piekłaś? Może puściły sok i dlatego siadło. Ogólnie nie powinno.

      Usuń
    2. Ze śliwkami, które pokroiłam i obtoczyłam w mące ale nie opadły na dno i nie było jakoś specjalnie mokre. Dzięki za odpowiedź. Spróbuję tak jak Ty;z jagodami. Nie zrezygnuję, bo ciasto wyglada mega��☺

      Usuń
    3. I na pewno wyjdzie, może daj ciut więcej proszku do pieczenia, wiesz różne są łyżeczki, ja mam takie większe, więc może tu jest różnica :) Chociaż śliwki to dość soczyste owoce. Nie poddawaj się :)

      Usuń
  8. Ciasto wygląda super😊 Tylko przepis na jaką blachę? Tzn ja chciałam na okrągła i nie dużą więc nie wiem czy te same proporcje czy zmniejszyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jaką średnicę ma pani tortownica, ale raczej polecam zmniejszyć proporcje i zrobić z połowy lb 3/4 porcji :)

      Usuń
  9. A można piec w 180stopniach Góra dół z termoobiegiem

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie beznadziejny przepis, sorry ale muszę to powiedzieć. Może przez tą wodę gazowana. Gumowe ciasto wyszło a robiłam dokładnie jak w przepisie. Zmarnowane składniki i nie powtórzę przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiem co się stało ale wyszedł mi lekki zakalec chociaż robiłam wszystko zgodnie z filmem nie urosło tak jak na filmiku szkoda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko