Zrobicie je zaledwie w kilka chwil, jest pyszne, pulchniutkie, mięciutkie. Jest to ciasto łaciate, na górze ma jagody, na które sezon trwa z najlepsze i pyszną kruszonkę. Ciasto ma jeden tajny składnik-gazowaną wodę, to ona je napowietrza i sprawia, ze ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość.
Ciasto zawsze wychodzi, jest to stary sprawdzony wielokrotnie przepis. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku. Zapraszam gorąco
Tradycyjnie zapraszam na film na moim kanale YouTube, z przygotowaniem ciasta krok po kroku.
SKŁADNIKI
* proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
-5 jajek
-szklanka cukru
-250ml oleju
-250ml gazowanej wody
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier waniliowy
-2 łyżki ciemnego kakao
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
DODATKOWO
-ok 150-200g jagód
-1 łyżka mąki pszennej tortowej
KRUSZONKA
-5 łyżek rozpuszczonego masła
-2,5 łyżki cukru
-mąka-ile zabierze
Do miski dajemy 5 jajek i dodajemy cukier i cukier waniliowy-ucieramy na jasną puszystą masę.
Dodajemy 3 szkl mąki pszennej tortowej, proszek do pieczenia,olej oraz gazowaną wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao-miksujemy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne łyżką.
***może Wam się wydawać, że ciasta jest mało, ale ono pięknie rośnie w pieczeniu, także ilość jest odpowiednia :)
Na tak przygotowane ciasto wykładamy jagody wymieszane z łyżką mąki pszennej.
***jagody mieszamy z mąką by nie zatopiły się w cieście w czasie pieczenia. Ja użyłam mrożonych jagód, można użyć świeżych.
W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i dodajemy mąkę do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto.
Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut-grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Ciasto studzimy i gotowe.
Jest na prawdę pyszne, ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość.
Jest pulchniutkie i na prawdę łatwe. Bardzo polecam i życzę smacznego.
Zapraszam na film i mój kanał YouTube :)
Wygląda smakowicie,muszę koniecznie go wypróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, na prawdę jest bardzo dobre :)
UsuńCudownie i smakowicie wygląda😃 , A można dodać morele pokrojone w kostkę??
OdpowiedzUsuńMożna, tylko proszę wymieszać je z łyżką mąki by nie opadły na dno :)
UsuńSmaki dzieciństwa idealne ciasto latem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy można dac mrożone maliny pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńCzy można dac mrożone maliny pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy można dac mrożone maliny pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU Ciebie wygląda super. Zawsze mam rozkminę, czy po upieczeniu od razu wyjąć ciasto czy uchylić i poczekać trochę.
OdpowiedzUsuńUpiekłam ale mi siadło�� co robię nie tak. Podpowiedz, bo mam zamiar upiec znowu☺
Ja zawsze wyciągam od razu. A z jakimi owocami piekłaś? Może puściły sok i dlatego siadło. Ogólnie nie powinno.
UsuńZe śliwkami, które pokroiłam i obtoczyłam w mące ale nie opadły na dno i nie było jakoś specjalnie mokre. Dzięki za odpowiedź. Spróbuję tak jak Ty;z jagodami. Nie zrezygnuję, bo ciasto wyglada mega��☺
UsuńI na pewno wyjdzie, może daj ciut więcej proszku do pieczenia, wiesz różne są łyżeczki, ja mam takie większe, więc może tu jest różnica :) Chociaż śliwki to dość soczyste owoce. Nie poddawaj się :)
UsuńCiasto wygląda super😊 Tylko przepis na jaką blachę? Tzn ja chciałam na okrągła i nie dużą więc nie wiem czy te same proporcje czy zmniejszyć
OdpowiedzUsuńNie wiem jaką średnicę ma pani tortownica, ale raczej polecam zmniejszyć proporcje i zrobić z połowy lb 3/4 porcji :)
UsuńA można piec w 180stopniach Góra dół z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńDla mnie beznadziejny przepis, sorry ale muszę to powiedzieć. Może przez tą wodę gazowana. Gumowe ciasto wyszło a robiłam dokładnie jak w przepisie. Zmarnowane składniki i nie powtórzę przepisu.
OdpowiedzUsuńNie wiem co się stało ale wyszedł mi lekki zakalec chociaż robiłam wszystko zgodnie z filmem nie urosło tak jak na filmiku szkoda
OdpowiedzUsuń