Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu i bardzo pyszne ciasteczka Pieguski, czyli ciasteczka z orzechami i czekoladą. Po wypieku rogali marcińskich zostało mi trochę orzechów, wiec postanowiłam wykorzystać je do tych ciastek. Ciastka zasmakują każdemu, są na prawdę pyszne, lepsze jak ze sklepu. Bardzo chrupiące, i można je przechowywać np w puszce lub pudełku. Polecam i zapraszam
Tradycyjnie zapraszam na film i mój kanał YouTube, na którym możecie zobaczyć jak przygotowuję wypieki "na żywo" :)
SKŁADNIKI
* Z tych proporcji wyszło mi około 15 dużych ciastek
-100g masła w temp pokojowej
-duża szczypta sody
-170g mąki pszennej tortowej
-65g cukru trzcinowego
-1 jajko
-50g czekolady mlecznej
-50g orzechów włoskich lub laskowych
Do miski dajemy masło i cukier trzcinowy (można dać też zwykły), ucieramy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy jajko-miksujemy. Do takiej masy dodajemy mąkę oraz sodę-mieszamy do połączenia lub miksujemy. Powstanie nam gęste ciasto. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę-mieszamy do połączenia z ciastem.
Następnie urywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. *jeśli ciasto klei się do rąk, można ręce posmarować olejem.
Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy na złoty kolor około20 minut.
Po wystudzenia ciastka stają się chrupiące. Są pyszne, lepsze jak ze sklepu.
Łatwe, na pewno zasmakują każdemu.
Można je przechowywać w puszce.
Polecam i życzę smacznego.
Zapraszam jeszcze raz na film
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko