Cześć, dziś zapraszam Was na ciekawe ciasto bez pieczenia.
Nazywa się Trio-ponieważ składa się z 3 warstw :)
Z czekoladowej, jabłkowej i śmietankowej. jest to ciasto bez pieczenia, a jego spód jest wykonany ze słomki ptysiowej.
Ciasto ładnie wygląda, jest kremowe i pyszne. Zapraszam
Tradycyjnie zapraszam Was na film
SKŁADNIKI
*proporcje na małą blaszkę ok 24x24cm
*szklanka u mnie to zawsze 250ml
MASA CZEKOLADOWA
-750ml mleka
-150g masła lub margaryny
-0,5 szkl cukru
-2 budynie czekoladowe po 40g bez cukru
-1 łyżka ciemnego kakao
PIANKA ŚMIETANKOWA
-500ml śmietanki 30%
-0,5 szkl cukru pudru
-1 łyżka żelatyny
-200 ml gorącej wody
JABŁKA
-1 kg jabłek
-galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
DODATKOWO
-słomka ptysiowa-ja użyłam Brześć 200g
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy słomkę ptysiową, tak by ciasno przylegała do siebie.
Do garnka dajemy 750ml mleka, łyżkę kakao, 1/2 szkl cukru, 2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g-wszsytko mieszamy trzepaczką do połączenia, gotujemy by powstał nam gęsty budyń. Do gorącego budyniu dodajemy 150g masła, mieszamy do połączenia.
Gorąca masę wykładamy na słomkę ptysiową.
Masa spowoduje, ze słomka będzie mięciutka.
Odkładamy do ostudzenia.
Teraz przygotowujemy warstwę jabłkową
1 kg jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy, mieszając by się nie przypaliło.
Prażymy jakieś 10 minut.
Dodajemy galaretkę-mieszamy by się rozpuściła.
Masę jabłkową chwile studzimy i wykładamy na ostudzoną masę czekoladową. Odkładamy do stężenia.
Na koniec do miski dajemy 1 łyżkę żelatyny, dodajemy do niej 200ml gorącej wody-mieszamy do rozpuszczenia-studzimy
500ml śmietanki ubijamy na sztywno z 1/2 szkl cukru pudru
do ubitej śmietanki dodajemy ostudzona żelatynę i miksujemy wszystko chwilkę na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na ciasto-wstawiamy do lodówki do stężenia.
Posypujemy czekoladą.
Ciasto powinno postać w lodówce do najmniej kilka godzin, by wszystko się stężało i przegryzło.
Ciasto bardzo ładnie się kroi, jest pyszne, kremowe.
Spód można zrobić dowolnie, np upiec biszkopt, użyć biszkoptów.
Polecam i życzę smacznego.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń