.

.

czwartek, 10 grudnia 2020

Seromakowiec-pyszne i łatwe ciasto na święta+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, świąteczne ciasto-połączenia sernika i makowca-czyli seromakowiec. Pyszne, wilgotne, idealne na Boże Narodzenie. 




Zapraszam 

Tradycyjnie zapraszam też na film 



SKŁADNIKI


***proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml


CIASTO

-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-3 żółtka (białka do masy serowej)

-1 łyżka cukru waniliowego

-0,5 szkl cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-200g miękkiego  masła lub margaryny 


MASA MAKOWA

-350g  suchego maku 

-3/4 szkl cukru pudru

-3 jajka

-3 łyżki bułki tartej


MASA SEROWA

-1200g sera białego półtłustego lub tłustego

-4 jajka 

-3 białka (z ciasta)

-200g masła lub margaryny

-3/4 szkl cukru

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g





Na początek wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta wsypujemy mak do do garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem, tak by pokrył on mak,  przykrywamy i odkładamy na całą noc.


CIASTO 

Składniki na ciasto dajemy od miski i zagniatamy ciasto. Do ciasta dajemy same żółtka a białka odkładamy do masy serowej. 



Ciasto dzielimy  na dwie części.



Jedną dajemy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wałkujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.




MASA MAKOWA

Zaparzony mak  odcedzamy na sitku z nadmiaru wody  i mielimy 3 razy na sitku o najmniejszych dziurkach.



3 Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ubijamy je z cukrem pudrem. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo zmielony 3 krotnie  mak-wszystko miksujemy.



Dodajemy bułkę tartą. Miksujemy.

Na koniec w osobnej misce ubijamy 3  białka na sztywna pianę, i dodajemy ją do masy makowej. Wszystko mieszamy do połączenia.

Masę makową wykładamy na ciasto



MASA SEROWA

Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę, dodajemy cukier , 4 żółtka  i miksujemy. 

Dodajemy  stopniowo, zmielony ser-i miksujemy.

Na koniec dodajemy 2 budynie śmietankowe  i wszystko  dokładnie miksujemy.

Na koniec ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy serowej) 

Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia. 




Masę serową wykładamy na makową.



Na koniec wyciągamy ciasto z lodówki i trzemy bądź urywamy kawałeczki i pokrywamy nim górę ciasta.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Góra ciasta ma się pięknie zezłocić. 



Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe. Ciasto jest pyszne, pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda. Jest wilgotne, kremowe, nie za słodkie. idealne na świąteczny stół. 







Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.

Zapraszam na film i mój kanał You Tube :)




5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie ❤️ kurcze ja mam problem bo mój piekarnik nie piecze ciężkich ciast typu sernik czy makowiec, z innymi nie problemu. Ten twój jest rewelacyjny i bardzo bym go chciala upiec na Święta, zastanawiam się tylko czy nie pójdzie na marne moja praca i składniki �� No cóż smacznego i Zdrowych Wesołych Świat ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, ciasto wychodzi idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Seromakowiec wygląda pięknie i na pewno jest pyszny. Zamierzam upiec na zbliżającego się Sylwestra. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś upiekłam .Wspaniały,przepyszny seromakowiec.Nie opadł,wciąż jestem w szoku!Bardzo Pani dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko