Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, świąteczne ciasto-połączenia sernika i makowca-czyli seromakowiec. Pyszne, wilgotne, idealne na Boże Narodzenie.
Zapraszam
Tradycyjnie zapraszam też na film
SKŁADNIKI
***proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml
CIASTO
-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka (białka do masy serowej)
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g miękkiego masła lub margaryny
MASA MAKOWA
-350g suchego maku
-3/4 szkl cukru pudru
-3 jajka
-3 łyżki bułki tartej
MASA SEROWA
-1200g sera białego półtłustego lub tłustego
-4 jajka
-3 białka (z ciasta)
-200g masła lub margaryny
-3/4 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
Na początek wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta wsypujemy mak do do garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem, tak by pokrył on mak, przykrywamy i odkładamy na całą noc.
CIASTO
Składniki na ciasto dajemy od miski i zagniatamy ciasto. Do ciasta dajemy same żółtka a białka odkładamy do masy serowej.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną dajemy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wałkujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA MAKOWA
Zaparzony mak odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy 3 razy na sitku o najmniejszych dziurkach.
3 Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ubijamy je z cukrem pudrem. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo zmielony 3 krotnie mak-wszystko miksujemy.
Dodajemy bułkę tartą. Miksujemy.
Na koniec w osobnej misce ubijamy 3 białka na sztywna pianę, i dodajemy ją do masy makowej. Wszystko mieszamy do połączenia.
Masę makową wykładamy na ciasto
MASA SEROWA
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę, dodajemy cukier , 4 żółtka i miksujemy.
Dodajemy stopniowo, zmielony ser-i miksujemy.
Na koniec dodajemy 2 budynie śmietankowe i wszystko dokładnie miksujemy.
Na koniec ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy serowej)
Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia.
Masę serową wykładamy na makową.
Na koniec wyciągamy ciasto z lodówki i trzemy bądź urywamy kawałeczki i pokrywamy nim górę ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Góra ciasta ma się pięknie zezłocić.
Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe. Ciasto jest pyszne, pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda. Jest wilgotne, kremowe, nie za słodkie. idealne na świąteczny stół.
Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Zapraszam na film i mój kanał You Tube :)
Wygląda pysznie ❤️ kurcze ja mam problem bo mój piekarnik nie piecze ciężkich ciast typu sernik czy makowiec, z innymi nie problemu. Ten twój jest rewelacyjny i bardzo bym go chciala upiec na Święta, zastanawiam się tylko czy nie pójdzie na marne moja praca i składniki �� No cóż smacznego i Zdrowych Wesołych Świat ��
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ciasto wychodzi idealne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSeromakowiec wygląda pięknie i na pewno jest pyszny. Zamierzam upiec na zbliżającego się Sylwestra. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam .Wspaniały,przepyszny seromakowiec.Nie opadł,wciąż jestem w szoku!Bardzo Pani dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuń