.

.

czwartek, 13 stycznia 2022

Fale Dunaju z jabłkami i serową pianką-pyszne i łatwe ciasto +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na bardzo łatwe i pyszne ciasto, które każdy z Was na pewno kojarzy. Mowa o cieście Fale Dunaju. Jest to bardzo łatwe ciasto z jabłkami i serową pianką. Oczywiście można je zrobić z dowolnym kremem. 


Ciasto pięknie wygląda, jest nie za słodkie i idealnie nadaje się na każdą okazję.

Tradycyjnie zapraszam na film 



SKŁADNIKI

***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

Baza ciasta 

-3/4 szkl wody

-3/4 szkl cukru 

-3/4 szkl oleju


CIASTO 

-6 jajek

-1/3 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1,5  łyżeczki sody

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej

-1,5 łyżki kakao


PIANKA 

-750g sera z wiaderka

-300ml śmietanki 30%

-szklanka cukru pudru

-2 płaskie łyżki żelatyny

-125ml wrzątku


DODATKOWO

-ok 6 jabłek

-czekolada do posypania 



Na początek zrobimy bazę ciasta. Do garnka dajemy cukier, olej i wodę-mieszam, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy.


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijam na sztywną pianę. Pianę odkładamy. Żółtka ubijam z 1/3 szkl cukru na kogel mogel. Dodajemy ostudzoną wodę z cukrem i olejem-wszystko miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do każdej części dajemy połowę pian z białek. Do jednej dodajemy jeszcze 1,5 łyżki kakao. delikatnie mieszamy.



Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto jasne. Następnie delikatnie łyżeczką wkładam ciasto kakaowe i rozsmarowujemy je na jasnym. 


Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Układamy jabłka liniami na kakaowym cieście.


Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.



Studzimy.


W miseczce rozpuszczamy 2 płaskie łyżki żelatyny w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.

Śmietankę ubijamy z 1 szkl cukru pudru, dodajemy ser-miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.



Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy czekoladą.

 Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, ma te pożądane fale, super smakuje. Gorąco polecam i życzę udanych wypieków. 







Zapraszam jeszcze raz na film i mój kanał Youtube 



1 komentarz:

  1. Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć dlaczego nie ma w przepisie margaryny? tylko olej? Wychodzi wtedy lepsze ciasto? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko