Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na bardzo łatwe i pyszne ciasto, które każdy z Was na pewno kojarzy. Mowa o cieście Fale Dunaju. Jest to bardzo łatwe ciasto z jabłkami i serową pianką. Oczywiście można je zrobić z dowolnym kremem.
Ciasto pięknie wygląda, jest nie za słodkie i idealnie nadaje się na każdą okazję.
Tradycyjnie zapraszam na film
SKŁADNIKI
***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
Baza ciasta
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl oleju
CIASTO
-6 jajek
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżki kakao
PIANKA
-750g sera z wiaderka
-300ml śmietanki 30%
-szklanka cukru pudru
-2 płaskie łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
DODATKOWO
-ok 6 jabłek
-czekolada do posypania
Na początek zrobimy bazę ciasta. Do garnka dajemy cukier, olej i wodę-mieszam, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijam na sztywną pianę. Pianę odkładamy. Żółtka ubijam z 1/3 szkl cukru na kogel mogel. Dodajemy ostudzoną wodę z cukrem i olejem-wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do każdej części dajemy połowę pian z białek. Do jednej dodajemy jeszcze 1,5 łyżki kakao. delikatnie mieszamy.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto jasne. Następnie delikatnie łyżeczką wkładam ciasto kakaowe i rozsmarowujemy je na jasnym.
Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Układamy jabłka liniami na kakaowym cieście.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
Studzimy.
W miseczce rozpuszczamy 2 płaskie łyżki żelatyny w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.
Śmietankę ubijamy z 1 szkl cukru pudru, dodajemy ser-miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.
Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, ma te pożądane fale, super smakuje. Gorąco polecam i życzę udanych wypieków.
Zapraszam jeszcze raz na film i mój kanał Youtube
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć dlaczego nie ma w przepisie margaryny? tylko olej? Wychodzi wtedy lepsze ciasto? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń