.

.

wtorek, 4 stycznia 2022

Ciasto Snickers- łatwe,pyszne, mięciutkie-idealne na każdą okazję+FILM

 Cześć Kochani, witam Was w nowym roku. Mam nadzieję, że super spędziliście święta i Sylwestra. Ten rok chcę zacząć od podzielenia się z Wami przepisem na ciasto Snickers. Jest to ciasto wszystkim bardzo dobrze znane, wspaniałe, mięciutkie. Jest nie za słodkie. Robi się je łatwo i przyjemnie.






 Składa się z miodowych spodów, kremu, orzechów i masy kajmakowej. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które idealnie nadaje się na każdą okazję. 


Zapraszam tradycyjnie na film 




SKŁADNIKI

***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

**szklanka u mnie to zawsze 250ml**


CIASTO NA MIODOWE SPODY

-2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

-2 całe jajka

-0,5 szklanki cukru

-4 łyżki miodu 

-1,5 łyżeczki sody-płaskie

-100 g miękkiej margaryny lub masła 


KREM

-750ml mleka

-2 żółtka

-2 cukry waniliowe

-1/3  szkl cukru 

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-150g masła



ORZECHY 

-150g orzechów włoskich

-150g orzechów laskowych  

-150g orzeszków ziemnych solonych 

-4 łyżki miodu

-75g masła lub margaryny

-3 łyżki cukru pudru


DODATKOWO

-puszka masy kajmakowej ok 400g



Na początek robimy bazę kremu.

Do garnka dajemy 500ml mleka-gotujemy.


W osobnej misce mieszamy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy i 250ml mleka dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy gotując go zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.

MIODOWE SPODY


Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, lub możemy zagnieść je robotem z hakiem.

Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy troszkę mąką, dzielimy na 3 równe części.




Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 12 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu na złoty kolor. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. 


Następnie orzechy siekamy dość grubo. 

Następnie do garnka dajemy masło, cukier puder oraz miód-podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia. Dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy.




Trzecią część ciasta wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, następnie na ciasto dajemy przestudzone orzechy. Wyrównujemy i pieczemy ok 15-20 min do zezłocenia orzechów. Studzimy.


KREM

Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń.



Na pierwszy miodowy spód wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. 




Następnie drugi spód smarujemy masą kajmakową i dajemy trzeci spód z orzechami. I gotowe :) 





Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Spody są cienkie więc szybko namiękną od kremu.











Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Bardzo gorąco Wam polecam Snickersa, jest to na prawdę wspaniałe, łatwe ciasto na każdą okazję :) 



4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować. Proste składniki a jaki efekt ☺️coś dla mnie😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepyszne, robiłam wiele razy, zwłaszcza zimą. Wszystkim bardzo smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko