Cześć Kochani, witam Was w nowym roku. Mam nadzieję, że super spędziliście święta i Sylwestra. Ten rok chcę zacząć od podzielenia się z Wami przepisem na ciasto Snickers. Jest to ciasto wszystkim bardzo dobrze znane, wspaniałe, mięciutkie. Jest nie za słodkie. Robi się je łatwo i przyjemnie.
Składa się z miodowych spodów, kremu, orzechów i masy kajmakowej. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które idealnie nadaje się na każdą okazję.
Zapraszam tradycyjnie na film
SKŁADNIKI
***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***
**szklanka u mnie to zawsze 250ml**
CIASTO NA MIODOWE SPODY
-2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
-2 całe jajka
-0,5 szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody-płaskie
-100 g miękkiej margaryny lub masła
KREM
-750ml mleka
-2 żółtka
-2 cukry waniliowe
-1/3 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-150g masła
ORZECHY
-150g orzechów włoskich
-150g orzechów laskowych
-150g orzeszków ziemnych solonych
-4 łyżki miodu
-75g masła lub margaryny
-3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-puszka masy kajmakowej ok 400g
Na początek robimy bazę kremu.
Do garnka dajemy 500ml mleka-gotujemy.
W osobnej misce mieszamy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy i 250ml mleka dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy gotując go zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.
MIODOWE SPODY
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, lub możemy zagnieść je robotem z hakiem.
Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy troszkę mąką, dzielimy na 3 równe części.
Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 12 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu na złoty kolor. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Następnie orzechy siekamy dość grubo.
Następnie do garnka dajemy masło, cukier puder oraz miód-podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia. Dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy.
Trzecią część ciasta wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, następnie na ciasto dajemy przestudzone orzechy. Wyrównujemy i pieczemy ok 15-20 min do zezłocenia orzechów. Studzimy.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Na pierwszy miodowy spód wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.
Następnie drugi spód smarujemy masą kajmakową i dajemy trzeci spód z orzechami. I gotowe :)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Spody są cienkie więc szybko namiękną od kremu.
Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Bardzo gorąco Wam polecam Snickersa, jest to na prawdę wspaniałe, łatwe ciasto na każdą okazję :)
Muszę wypróbować. Proste składniki a jaki efekt ☺️coś dla mnie😋😋😋
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne, robiłam wiele razy, zwłaszcza zimą. Wszystkim bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńJutro zrobie
OdpowiedzUsuń