.

.

czwartek, 3 marca 2022

Ciasto COLA z kremem herbatnikowo-orzechowym i śmietanką+FILM

 Cześć Kochani dziś chcę Was zaprosić na kolejne pyszne ciasto. Tym razem to ciasto Cola z pysznym herbatnikowo-orzechowym kremem i śmietanką. Robi się je bardzo łatwo. Jest nie za słodkie. Pięknie wygląda. Zapraszam








Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku :)



SKŁADNIKI

*proporcje na blaszkę ok 25x35cm*

*szklanka 250ml*


BISZKOPT: -6 jajek -6 łyżek cukru -6 łyżek mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki coli -2 łyżki oleju -3 płaskie łyżki kakao KREM -200g zmielonych herbatników np. szkolne -200g zmielonych orzechów włoskich -250g margaryny lub masła -0,5 szkl cukru pudru -250ml coli ŚMIETANKA -600-700ml śmietanki 30 lub 36% (ja użyłam 2 kubeczków po 330ml) -0,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku -1,5 łyżki żelatyny DODATKOWO -dowolna czekolada do posypania ciasta


BISZKOPT


Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy wciąż miksując 6 łyżek cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia na niskich obrotach.
Następnie dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia, olej i colę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Upieczony biszkopt studzimy. Można go nasączyć kawa lub colą.



MASA: Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i mieszamy ze sobą.

Całość zalewamy 250ml coli, i mieszamy. Odstawiamy na ok 20 minut do dokładnego namoczenia.

Następnie w osobnej misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo masę z herbatników i orzechów. Powstanie nam piękny, gęsty krem.

Krem wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy.




MASA ŚMIETANOWA: Do miseczki dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i mieszamy chwilkę na najwyższych obrotach. Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i
gotowe:-)


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polecam na chwilkę wyjąć je z lodówki








Ciasto jest pyszne, stabilne i elegancko wygląda. Polecam serdecznie :)



2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko