Cześć Kochani, dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na moje ulubione kruche ciasteczka maślane.
Są bardzo delikatne, piaskowe. Przepyszne. Ja przełożyłam je powidłami śliwkowymi. Można je przełożyć np kremem maślanym, dowolnym dżemem, marmoladą, czekoladą lub po prosu niczym.
Pięknie pachną a przepis jest bardzo wydajny. Polecam i zapraszam
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
-150g mąki pszennej tortowej+troszkę do podsypania
-100g mąki ziemniaczanej
-60g cukru pudru
-150g masła w temp pokojowej
-3 żółtka
-cukier waniliowy
DODAKOWO
-powidła śliwkowe
-cukier puder
-sok z cytryny
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy rękami lub robotem z hakiem.
Jeśli ciasto się klei bardzo delikatnie podsypujemy mąką-nie dużo.
Ciasto jest delikatne i aksamitne.
Przekładam je do woreczka i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy, wycinamy kształty, dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 10-12 minut na lekko złoty kolor.
Delikatnie ściągamy z blaszki studzimy.
Ostudzone przekładamy powidłami. Przełożone ciasteczka odkładamy na ok 1-2 godziny by się dobrze skleiły i wchłonęły wilgoć z powideł.
Na koniec mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i polewamy ciasteczka
(ja daję lukier do woreczka strunowego, nacinam róg i robię niteczki)
I nasze pyszne ciasteczka gotowe-polecam są rewelacyjne.
są tak dobre, że robiłem je już dwa razy!
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka!
OdpowiedzUsuń