Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną i bardzo łatwą babkę łaciatą. Ciasto z kategorii tych najłatwiejszych, zawsze się udaje, jest wilgotna, puszysta i ładnie wygląda. Można ją upiec w keksówce lub formie na babkę wielkanocną :)
zapraszam też na film
SKŁADNKI
*keksówka ok 12x25cm lub forma o górnej średnicy ok 20cm***
-4 duże jajka
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek rozpuszczonego masła lub 8 łyżek oleju rzepakowego
-8 łyżek wody
-1 lub 1,5 łyżki kakao
POLEWA
-50g czekolady mlecznej z kawałkami orzechów
-łyżka mleka
-łyżka masła
Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę (trzeba to zrobić dokładnie)
Następnie do jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy do połączenia. dodajemy masło lub olej oraz wodę-miksujemy.
Dlaczego w wypiekach warto zastąpić masło olejem? Zapraszam do poczytania https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/
Keksówkę lub formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i miksujemy. Jak jest bardzo gęste dodajemy odrobinę wody.
Kakaowe ciasto wylewamy na jasne robiąc esy floresy.
Babkę pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Wsadzamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Upieczoną babkę wyciągamy z formy i studzimy.
Składniki na polewę dajemy do miseczki, rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali.
Polewamy babkę. I gotowe.
Środek babki zawsze jest niespodzianką, ponieważ zawsze inaczej wygląda. Jest pyszna, puszysta.
Zapraszam też na film.
W filmie oprócz przepisu możecie posłuchać kilku słów na temat oleju rzepakowego.
Zapraszam też do przeczytania ciekawego artykułu na jego temat. Okazuje się, że olej rzepakowy jest bardzo wartościowym produktem, który z sukcesem może zastępować masło w wypiekach.
LINK DO ARTYKUŁU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko