.

.

czwartek, 19 stycznia 2023

Pyszne ciasto Słodka Ula-przekładane z kremem grysikowym, jabłkami i orzechami +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto. Ciasto to nazywa się Słodka Ula. Jest to przepyszny przekładaniec, idealny na każdą okazję. Składa się z kruchych spodów, masy jabłkowej, kremu grysikowego. Górę ciasta wieńczą orzechy. 








Ciasto rozpływa się w ustach i mimo, że jest troszkę czasochłonne to zdecydowanie warto je zrobić. Idealnie nada się na specjalne okazje ale i po prostu jako ciasto do kawy :) 


Zapraszam też tradycyjnie na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku 




SKŁADNIKI

*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

3 SPODY


-3  szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-3 jajka

-1 łyżka cukru waniliowego

-3/4 szkl cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-200g masła lub margaryny


KREM GRYSIKOWY 

-1 l mleka

-0,5 szkl cukru

-10 łyżek kaszy manny

-250g masła lub margaryny


JABŁKA 

-ok 2 kg jabłek najlepiej szara reneta 

-1 galaretka cytrynowa 75g sztuka


 ORZECHY

-250g posiekanych orzechów włoskich

-2 łyżki miodu

-100g masła lub margaryny

-2 łyżki cukru pudru


Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli grysik. 

Do garnka dajemy 10 łyżek kaszy manny, cukier, mleko-mieszamy i gotujemy mieszając by się nie przypaliło.

Zagotowujemy, aż grysik lekko zgęstnieje, po wystudzeniu będzie bardziej gęsty




SPODY

Do miski dajemy składniki na ciasto-zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do woreczka i dajemy do lodówki na ok 30 minut




W czasie gdy ciasto się chłodzi robimy orzechy.

Ok 250g orzechów włoskich siekamy dość grubo.

Na patelnię dajemy masło lub margarynę, miód i cukier puder-podgrzewamy na małym ogniu mieszając do połączenia, dodajemy orzechy, mieszamy tak by pokryły się masą z miodu, masła. Nie smażymy i nie rumienimy orzechów. Ściągamy je z ognia i chwilkę studzimy.






Ciasto dzielimy na 3 części.



Pierwszą wałkujemy, wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy orzechy, wyrównujemy.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do zrumienienia orzechów.



Wyciągamy z blaszki i pieczemy pozostałe dwa spody z pozostałych dwóch części ciasta w tej samej blaszce. 



One powinny się tylko lekko zarumienić  i piec krócej niż ten spód z orzechami czyli ok 15-20 minut

Czyli finalnie mamy mieć dwa spody kruche i jeden z orzechami :)



JABŁKA

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach-przekładamy do garnka i prażymy do miękkości

Gdy jabłka są uprażone dodajemy do nich galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy

(można użyć większej ilości jabłek, ale wtedy też trzeba dać więcej galaretki)



Na pierwszy spód ciasta dajemy od razu gorące jabłka, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.



Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.


W tym czasie robimy krem 

Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch następnie wciąż miksując dodajemy grysik też w temp pokojowej

Powstanie nam gęsty, pyszny krem.



Krem wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim spodem z orzechami dociskamy lekko.





Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto im dłużej leży w lodówce tym bardziej jest wilgotne i pyszniejsze :) Rozpływa się w ustach, pięknie się kroi, pięknie wygląda i na prawdę świetnie smakuje. 








Warstwy ciasta super się ze sobą komponują tworząc wspaniałe ciasto na każdą okazję. 





3 komentarze:

  1. Pyszne. Koleje super ciacho.Zawsze piekę z pani przepisów. Goście zachwyceni .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pyszne piekłam córce na urodziny goście byli zachwyceni smakiem bo nie było za słodkie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko