Cześć Kochani, dziś zapraszam na klasyczną, prostą szarlotkę tatrzańską na kruchym cieście. Idealna do kawy, pyszna na ciepło i zimno z lodami czy bitą śmietanką :) Wiadomo, ta w górach najlepsza, ale ta też super smakuje. Polecam i zapraszam
Zapraszam też na krótki film z przygotowaniem szarlotki krok po kroku :)
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x25cm
*używam szklanki 250ml
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
-2 żółtka
-ok 150g zimnego masła lub margaryny
-2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-1/2 szkl cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok 2 kg jabłek
-2 łyżki cukru pudru
-3 łyżki bułki tartej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-cynamon
Składniki na ciasto dajemy do miski, masło polecam sobie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lepiej będzie się zagniatało ciasto. Zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą -przekładamy do woreczków i wsadzamy do lodówki na ok 1 godzinę lub na pół godziny do zamrażarki.
Większą częścią wykładamy dno blaszki, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy chwilę na lekko złoty kolor.
następnie podpieczony spód smarujemy powidłami
Jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki lub kroimy na cienkie plasterki.
Dodajemy do jabłek cukier puder (chyba ze macie słodkie jabłka to nie ma potrzeby) dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon
Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach lub urywamy placami i wykładamy na jabłka.
Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 1 godzinę.
Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem-i gotowe :)
Polecam serdecznie i życzę smacznego.
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny przepis, uwielbiam szarlotki :)
Pozdrawiam cieplutko ♡