Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na przepyszne i łatwe do zrobienia babeczki kruche, które pieczemy razem z nadzieniem.
Te są z pysznym budyniem serowym.
Zapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
NADZIENIE SEROWE
-250g sera białego
-ok 50g masła
-5 łyżek cukru
-1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
-125ml mleka
CIASTO NA BABECZKI
-2 szkl mąki pszennej tortowej
-100g masła
-1/2 szkl cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki śmietany
-1 jajko
DODATKOWO
-cukier puder do posypania
Na początek zrobimy nadzienie. Do garnka dajemy masło i cukier-podgrzewamy na małym ogniu do połączenia i dodajemy ser. a miałam ser w kostce, nie mieliłam go tylko po dodaniu budyniu i jego zagotowaniu zblendowałam sobie masę by była gładka bez serowych grudek. Świetnie sprawdzi się tu ser mielony.
Po dodaniu sera wszystko mieszamy. Budyń rozpuszczamy w 125ml mleka i wlewamy go do masy, gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy tak by był ciepły nie wrzący.
CIASTO
składniki na ciasto dajemy do miski-zagniatamy.
Dzielimy je na dwie części. Z pierwszej wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki. Ja użyłam foremek nierdzewnych, które nie wymagają smarowania tłuszczem, jak macie inne polecam posmarować je np masłem.
Babeczki wypełniamy masą budyniową, a z drugiej części ciasta wycinamy kółka i zaklejamy górę babeczek (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić)
babeczki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut na złoty kolor.
Chwilkę studzimy i wyciągamy z foremek.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Ostudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem.
i nasze babeczki są gotowe :) Polecam serdecznie, bo są na prawdę pyszne, chrupiące z pysznym nadzieniem.
Przepis jest super a babeczki są wyśmienite, 👌💖
OdpowiedzUsuńSuper przepis a babeczki są przepyszne
OdpowiedzUsuńTo pierwsze ciastka upieczone z tego Bloga i bardzo smaczne. Zostały zjedzone w ciągu jednego dnia. Przepis sprawdzony, polecam .
OdpowiedzUsuń