Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne :)
Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-pół szkl mąki pszennej tortowej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka mąki ziemniaczanej
-5 łyżek cukru
KREM
-900ml soku kubuś lub dowolnego soku marchewkowego
-3 budynie śmietankowe bez cukru
-200g masła
-cukier do smaku (ok 0,5 szkl cukru pudru)
WARSTWA GALARETKOWA
-galaretka brzoskwiniowa
-galaretka malinowa
-3 szkl wrzątku (do galaretek)
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-2,5 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku (do żelatyny)
-5 kopiastych łyżek cukru pudru
DOATKOWO
-2 galaretki agrestowe
BISZKOPT białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy, przesiewamy sypkie składniki-delikatnie mieszamy łyżką.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.
Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej i dokładnie miksujemy.
***na tym etapie polecam skosztować kremu jeśli jest dla Was np mało słodki można dodać więcej cukru
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy wszystko do lodówki.
WARSTWA GALARETKOWA
galaretkę malinowa i brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy. Pojemniki z galaretkami wstawiamy do lodówki żeby się stężały. (ja sobie to zrobiłam wieczorem poprzedniego dnia przed pieczeniem ciasta)Stężałe galaretki kroimy w kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę-wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach, szybko dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i od razu wykładamy na krem.
Galaretki agrestowe przygotowujemy według instrukcji, tężejące wykładamy na ciasto. Ciasto powinno poleżeć w lodówce na pewno całą noc.
I gotowe :) Ciasto jest rewelacyjne, bardzo eleganckie, stabilne. Pięknie wygląda, bardzo kolorowe, wiosenne. Gwarantuję, ze zrobi na każdym wrażenie.
Pychotka wspaniały jak wiosna
OdpowiedzUsuńno w końcu ciasto Wiosna :)
UsuńWyglądają bardzo sympatycznie takie ciasta. Kolorowe pozytywne aż chce się schrupać. Smak powstał, postaram się wypróbować na następny weekend.
OdpowiedzUsuńpolecam, jest bardzo dobre i super atrakcyjnie wychodzi :)
UsuńWygląda przepięknie, smakuje pewnie rewelacyjnie tylko proszę mi powiedzieć jakiej wysokości jest blaszka?
OdpowiedzUsuń9cm
UsuńDziękuję za odpowiedź, moja ma tylko 7 , muszę sobie wyższą zafundować 😃
UsuńPiękne i bardzo smaczne na pewno zrobię takie, juz mi ślnka cieknie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, czy 2,5 dużej łyżki żelatyny na 500 ml śmietanki to nie za dużo? Wyszło mi z tego całe opakowanie 20 g żelatyny... I teraz niewiem czy nie popsułam ciasta...
OdpowiedzUsuńIle tej zelatyny proszę powiedzieć czy 2,5 łyżki to nie zaduzo ?
OdpowiedzUsuń