.

.

czwartek, 23 marca 2023

Kolorowe, pyszne ciasto WIOSNA-z kremem, śmietanką, galaretkami-orzeźwiające, idealne na Wielkanoc +FILM

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne :) 






Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI


*blaszka 25x35cm

*używam szklanki 250ml 


BISZKOPT

-4 jajka

-pół szkl mąki pszennej tortowej

-łyżeczka proszku do pieczenia

-łyżka mąki ziemniaczanej

-5 łyżek cukru


KREM

-900ml soku kubuś lub dowolnego soku marchewkowego 

-3 budynie śmietankowe bez cukru

-200g masła

-cukier do smaku (ok 0,5 szkl cukru pudru)


WARSTWA GALARETKOWA

-galaretka brzoskwiniowa

-galaretka malinowa

-3 szkl wrzątku (do galaretek)

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-2,5 łyżki żelatyny

-125ml wrzątku (do żelatyny)

-5 kopiastych łyżek cukru pudru


DOATKOWO

-2 galaretki agrestowe 



BISZKOPT białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy, przesiewamy sypkie składniki-delikatnie mieszamy łyżką.



  Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy.



KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. 



Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej i dokładnie miksujemy.




***na tym etapie polecam skosztować kremu jeśli jest dla Was np mało słodki można dodać więcej cukru 

 Krem wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy wszystko do lodówki.



WARSTWA GALARETKOWA 

galaretkę malinowa i brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy. Pojemniki z galaretkami wstawiamy do lodówki żeby się stężały.  (ja sobie to zrobiłam wieczorem poprzedniego dnia przed pieczeniem ciasta)Stężałe galaretki kroimy w kostkę.




Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy.  Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę-wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach, szybko dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i od razu wykładamy na krem.




Galaretki agrestowe przygotowujemy według instrukcji, tężejące wykładamy na ciasto. Ciasto powinno poleżeć w lodówce na pewno całą noc.



I gotowe :) Ciasto jest rewelacyjne, bardzo eleganckie, stabilne. Pięknie wygląda, bardzo kolorowe, wiosenne. Gwarantuję, ze zrobi na każdym wrażenie. 














10 komentarzy:

  1. Pychotka wspaniały jak wiosna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo sympatycznie takie ciasta. Kolorowe pozytywne aż chce się schrupać. Smak powstał, postaram się wypróbować na następny weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie, smakuje pewnie rewelacyjnie tylko proszę mi powiedzieć jakiej wysokości jest blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź, moja ma tylko 7 , muszę sobie wyższą zafundować 😃

      Usuń
  4. Piękne i bardzo smaczne na pewno zrobię takie, juz mi ślnka cieknie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy 2,5 dużej łyżki żelatyny na 500 ml śmietanki to nie za dużo? Wyszło mi z tego całe opakowanie 20 g żelatyny... I teraz niewiem czy nie popsułam ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile tej zelatyny proszę powiedzieć czy 2,5 łyżki to nie zaduzo ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko