Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na mega fajne ciasto bez pieczenia. Jest to jogurtowiec zebra z malinami i galaretką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z jogurtu greckiego, śmietanki i mleka skondensowanego zagęszczonego) słodzonego. Ciasto robi się łatwo i przyjemnie a efekt zachwyca. Zapraszam i polecam
Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku
SKŁANIKI
*blaszka ok 25x35cm
MASA JOGURTOWA
-1000g jogurtu greckiego
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-puszka mleka skondensowanego słodzonego ok 500g
-3,5 kopiastej łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-16g cukru waniliowego
-2 łyżki kakao
DODATKOWO
-500g malin
-2 galaretki malinowe
-2 paczki podłużnych biszkoptów ok 300g
-750ml wrzątku
-trochę mleka
Biszkopty maczamy w mleku i wykładamy nimi dno blaszki (nie moczmy długo tylko zanurzamy-żeby nie namiękły za bardzo)
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy-odkładamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy jogurt (przed przygotowaniem ciasta jogurt wciągamy z lodówki żeby nie był bardzo zimny) dodajemy też mleko zagęszczone słodzone i wszystko miksujemy.
Do masy dodajemy wciąż miksując przestudzoną żelatynę-miksujemy krótko i dokładnie.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao-miksujemy
Masę wylewamy naprzemiennie raz jasną i na nią ciemną (odsyłam do filmu by zobaczyć dokładnie jak to zrobić)
Ciasto wstawiamy do lodówki żeby masa częściowo się stężała na ok godzinę
750ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki malinowe, studzimy
Na stężałej masie jogurtowej układamy maliny
zalewamy tężejącą galaretką-wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
I gotowe :) Polecam gorąco, ciasto przepięknie wygląda w przekroju, jest bardzo stabilne, eleganckie :)
Na pewno na każdym zrobi wrażenie bo smakuje rewelacyjnie :)
9CF5A
OdpowiedzUsuńamiClear
Super wykonanie
OdpowiedzUsuń