.

.

piątek, 1 września 2023

Ciasto jogurtowiec zebra z malinami bez pieczenia (pyszne, łatwe i efektowne) +FILM

 Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na mega fajne ciasto bez pieczenia. Jest to jogurtowiec zebra z malinami i galaretką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z jogurtu greckiego, śmietanki i mleka skondensowanego zagęszczonego) słodzonego. Ciasto robi się łatwo i przyjemnie a efekt zachwyca. Zapraszam i polecam 






Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku




SKŁANIKI

*blaszka ok 25x35cm


MASA JOGURTOWA


-1000g jogurtu greckiego

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-puszka mleka skondensowanego słodzonego ok 500g

-3,5 kopiastej łyżki żelatyny 

-125ml wrzątku

-16g cukru waniliowego

-2 łyżki kakao


DODATKOWO

-500g malin

-2 galaretki malinowe

-2 paczki podłużnych biszkoptów ok 300g

-750ml wrzątku

-trochę mleka


Biszkopty maczamy w mleku i wykładamy nimi dno blaszki (nie moczmy długo tylko zanurzamy-żeby nie namiękły za bardzo)



Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy-odkładamy do przestudzenia.

Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy jogurt (przed przygotowaniem ciasta jogurt wciągamy z lodówki żeby nie był bardzo zimny) dodajemy też mleko zagęszczone słodzone i wszystko miksujemy.




Do masy dodajemy wciąż miksując przestudzoną żelatynę-miksujemy krótko i dokładnie.

Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao-miksujemy


Masę wylewamy naprzemiennie raz jasną i na nią ciemną (odsyłam do filmu by zobaczyć dokładnie jak to zrobić)  




Ciasto wstawiamy do lodówki żeby masa częściowo się stężała  na ok  godzinę

 750ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki malinowe, studzimy



Na stężałej masie jogurtowej układamy maliny


zalewamy tężejącą galaretką-wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc



I gotowe :) Polecam gorąco, ciasto przepięknie wygląda w przekroju, jest bardzo stabilne, eleganckie :)







 Na pewno na każdym zrobi wrażenie bo smakuje rewelacyjnie :) 






2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko