Cześć Kochani, za oknami powoli robi się jesiennie :) Lato odchodzi. Osobiście lubię jesień, ale taką złotą-kolorową i słoneczną :) Żeby osłodzić sobie pożegnanie lata zapraszam Was na nowe pyszne ciasto bez pieczenia. Jest to napoleonka na krakersach z czekoladową pianką-łatwe, szybkie i bardzo dobre ciacho na każdą okazję.
Tradycyjnie zapraszam Was też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
-1250ml mleka (5 szklanek)
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-4 żółtka
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
-250g masła lub margaryny
PIANKA CZEKOLADOWA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-200g czekolady mlecznej lub deserowej
-1,5 łyżki żelatyny
-50g masła
-5 łyżek mleka
DODATKOWO
-1,5 paczki krakersów solonych
-czekolada biała do posypania ciasta
Dno blaszki wykładamy papierem lub smarujemy masłem, układamy krakersy
Do garnka dajemy litr mleka (4 szklanki) masło cukier waniliowy i cukier-stawiamy na ogniu i podgrzewamy
W miseczce mieszamy żółtka, mąkę, budynie i szklankę mleka
Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy gotując do zgęstnienia.
Powstałą masę wykładamy od razu na krakersy, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą krakersów
PIANKA
Do miski dajemy czekoladę, masło, mleko, żelatynę i rozpuszczamy całość nad kąpielą wodną lub w mikrofali
Mieszamy i studzimy
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną czekoladę-wszystko miksujemy i wykładamy na ciasto.
Gdy masa lekko stężeje posypujemy ciasto startą białą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :) Polecam gorąco, ciasto ładnie wgląda, ładnie się kroi. Super smakuje
Ta Napoleonka z pianką czekoladową wygląda obłędnie! Chociaż lato się kończy, to taka słodka uczta to świetny sposób na pożegnanie tego sezonu. Dzięki za przepis i szczegółowy filmik - to na pewno ułatwi próbę stworzenia tego cuda w mojej kuchni! 🍫
OdpowiedzUsuń