.

.

czwartek, 24 sierpnia 2023

Sernik gotowany na biszkopcie z kawową pianką, przepyszne i łatwe ciasto+FILM

Cześć Kochani, któż z nas nie lubi sernika? Dziś chcę się z Wami podzielić kolejną wersją pysznego sernika gotowanego. Tym razem na kakaowym, delikatnym biszkopcie i z pianka kawową. Jest to przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję łatwe i rewelacyjne w smaku. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam







Zapraszam też na film z jego wykonaniem krok po kroku




SKŁADNIKI

Blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml


BISZKOPT KAKAOWY


-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2,5 łyżki kakao


MASA SEROWA

- 200g masła

- 1 kg sera z wiaderka

- szklanka mleka 250ml

- 3 jajka

- 3/4 szkl cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka



PIANKA KAWOWA

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-3/4 szkl cukru pudru

-1,5 łyżki żelatyny

-100ml wrzątku

-3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema 


DODATKOWO

-czekolada do posypania 



Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier-miksujemy chwilę. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. 



Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.




MASA SEROWA

W miseczce mieszamy 250ml mleka , 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka 

Do garnka dajemy masło i 3/4 szkl cukru-podgrzewamy by się rozpuściło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ser-mieszamy dokładnie z masłem i cukrem i dodajemy 3 jajka-mieszamy-najlepiej trzepaczką. 



Zwiększamy troszkę ogień i do masy serowej wlewamy budynie z mlekiem-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia masy mieszając by się nie przypaliła. Masę odkładamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia.



 Gorącą wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym




PIANKA KAWOWA


Żelatynę mieszamy z gorąca wodą i odkładamy do przestudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kawę i miksujemy. 

Miksując dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.



Wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc i gotowe. Ciasto przepięknie wygląda, pięknie się kroi, jest po prostu wspaniałe Połączenie kawy z serową masą i delikatnym biszkoptem jest idealne. 









Polecam gorąco bo to ciasto zdecydowanie zasługuje na wypróbowanie. Polecam serdecznie i życzę smacznego




6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko