Cześć Kochani, któż z nas nie lubi sernika? Dziś chcę się z Wami podzielić kolejną wersją pysznego sernika gotowanego. Tym razem na kakaowym, delikatnym biszkopcie i z pianka kawową. Jest to przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję łatwe i rewelacyjne w smaku. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam
Zapraszam też na film z jego wykonaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT KAKAOWY
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
PIANKA KAWOWA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-3/4 szkl cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-100ml wrzątku
-3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema
DODATKOWO
-czekolada do posypania
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier-miksujemy chwilę. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.
MASA SEROWA
W miseczce mieszamy 250ml mleka , 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
Do garnka dajemy masło i 3/4 szkl cukru-podgrzewamy by się rozpuściło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ser-mieszamy dokładnie z masłem i cukrem i dodajemy 3 jajka-mieszamy-najlepiej trzepaczką.
Zwiększamy troszkę ogień i do masy serowej wlewamy budynie z mlekiem-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia masy mieszając by się nie przypaliła. Masę odkładamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Gorącą wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym
PIANKA KAWOWA
Żelatynę mieszamy z gorąca wodą i odkładamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kawę i miksujemy.
Miksując dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc i gotowe. Ciasto przepięknie wygląda, pięknie się kroi, jest po prostu wspaniałe Połączenie kawy z serową masą i delikatnym biszkoptem jest idealne.
Polecam gorąco bo to ciasto zdecydowanie zasługuje na wypróbowanie. Polecam serdecznie i życzę smacznego
To ciasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję 🧡🧡🧡
UsuńCzym można zastąpić kawę?
OdpowiedzUsuńJa dałam kawe Inke
UsuńMoże cappuccino w proszku?
UsuńZrobione :) zjedzone :) bardzo pyszne :) :) :)
OdpowiedzUsuń