Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na kolejne wspaniałe ciasto-karmelowo kawową fantazję.
Jest to łatwe i szybkie do zrobienia ciasto na cienkim kakaowym biszkopcie, z masą budyniową karmelową i pianką kawową. Ciasto przepięknie wygląda, jest nie za słodkie, bardzo pyszne-idealne na każdą okazję. Bardzo serdecznie polecam i zapraszam, na prawdę warto je zrobić.
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-1/2 szkl cukru
-1/2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
-750ml mleka
-200g masła lub margaryny
-cukier waniliowy
-2 budynie karmelowe lub toffi bez cukru 40g sztuka
-0,5 szkl cukru
PIANKA KAWOWA
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1/3 szkl gorącej wody
-2 łyżki żelatyny
-500ml śmietanki 30%
-0,5 szkl cukru pudru
DODATKOWO
-kilka kostek dowolnej czekolady do posypania ciasta
Na początek zrobimy biszkopt
białka ubijamy, do ubitych białek dodajemy wciąż miksując stopniowo cukier-chwilę ucieramy Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut
MASA BUDYNIOWA
Do garnka dajemy 750ml mleka, cukier, cukier waniliowy i budynie-wszystko mieszamy i stawiamy na ogniu i podgrzewamy mieszając, gdy masa będzie ciepła dodajemy pokrojone masło lub margarynę i mieszamy podgrzewając-gotujemy do zgęstnienia
Powstały budyń wykładamy od razu na biszkopt-zostawiamy do wystudzenia.
PIANKA
Żelatynę oraz kawę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy-studzimy
Następnie śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę z kawą i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach
Od razu wykładamy na ostudzony budyń.
Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
I gotowe :) Ciasto robi się szybko, jest pyszne, łatwe, zawsze się udaje i rewelacyjnie smakuje.
Pięknie się kroi, jest stabilne i ładnie wygląda. Bardzo polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko