.

.

piątek, 6 października 2023

Malinowa Chmurka-klasyczny przepis, najlepsza +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszny klasyk-ciasto wszystkim znane i przez wszystkich lubiane-malinowa chmurka. osobiście uwielbiam ją właśnie w tej klasycznej wersji czyli na kruchym cieście, z galaretką z malinami, z lekką masą śmietankową i chrupiącą bezą











Ciasto dość czasochłonne ale warte zachodu bo smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam

zapraszam tez na film




SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

KRUCHE CIASTO 


-5 żółtek  (białka odkładamy do bezy)

-3 łyżki cukru pudru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 cukier waniliowy 

-100g masła

-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)


GALARETKA Z MALINAMI


-500g malin świeżych lub mrożonych

-3 malinowe galaretki

-3,5 szkl wody


KREM


-500ml śmietanki 30 lub 36%

-250g serka kremowego  lub mascarpone

-2 łyżki żelatyny

-125ml wody 

-3/4 szkl cukru pudru


BEZA


-5 białek

-szczypta soli

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-200g cukru

-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)

-płatki migdałowe 



Z podanych składników zagniatamy ciasto-rękami lub robotem z hakiem





Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15-20 minut-studzimy



BEZA

 Dno blaszki ponownie  wykładamy papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił.  Trzeba to miksować dość długo tak  by uzyskać gęstą, błyszczącą pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.



 Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.



 Suszymy około 1,5 godziny w temp 120 stopni. 



Na dno blaszki dajemy kruchy spód.


WARSTWA MALINOWA
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny i wszystko mieszamy. 



Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.



MASA ŚMIETANKOWA

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek.


 Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę. 




Wyrównujemy i na to kładziemy bezę-dociskamy lekko. 
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc



I gotowe :) 

Polecam gorąco, ciasto jest wspaniałe. \











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko