Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszny klasyk-ciasto wszystkim znane i przez wszystkich lubiane-malinowa chmurka. osobiście uwielbiam ją właśnie w tej klasycznej wersji czyli na kruchym cieście, z galaretką z malinami, z lekką masą śmietankową i chrupiącą bezą
Ciasto dość czasochłonne ale warte zachodu bo smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam
zapraszam tez na film
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
KRUCHE CIASTO
-5 żółtek (białka odkładamy do bezy)
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-100g masła
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
GALARETKA Z MALINAMI
-500g malin świeżych lub mrożonych
-3 malinowe galaretki
-3,5 szkl wody
KREM
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-250g serka kremowego lub mascarpone
-2 łyżki żelatyny
-125ml wody
-3/4 szkl cukru pudru
BEZA
-5 białek
-szczypta soli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-200g cukru
-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)
-płatki migdałowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto-rękami lub robotem z hakiem
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15-20 minut-studzimy
BEZA
Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Trzeba to miksować dość długo tak by uzyskać gęstą, błyszczącą pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Suszymy około 1,5 godziny w temp 120 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko