Cześć Kochan, dziś chcę Was zaprosić na kolejne przepyszne ciasto. Mowa o cieście Monte. Jeśli lubicie deser Monte na pewno to ciasto Wam posmakuje, ponieważ smak deseru tutaj dominuje. Jest to delikatne kremowe ciasto na cienkim orzechowym biszkopcie, z kremem i pianką z deseru Monte. Polecam Wam je bardzo, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Idealnie nada się na każdą okazję.
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
ORZECHOWY BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl posiekanych drobno orzechów włoskich i laskowych
KREM
-750ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-3/4 szkl cukru
-łyżka mąki pszennej tortowej
-200g masła
PIANKA MONTE
-2,5 łyżki żelatyny
-100ml wrzątku
-500ml śmietanki 36%
-ok 300-350g deseru typu Monte
-2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-orzechy do posypania ciasta
Na początku pieczemy biszkopt-białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane drobno orzechy i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 min do suchego patyczka. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy.
KREM
Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier i mąkę-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia mieszając żeby się nie przypaliło-ma nam powstać gęsty buydń.
Budyń studzimy do temp pokojowej.
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń też w temp pokojowej. Miksujemy wszystko-powstanie nam piękny, gładki krem.
Krem wykładamy na biszkopt.
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pianki
PIANKA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy, nie musi być zimna-może być letnia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do gęstniejącej śmietanki ale jeszcze nie całkowicie ubitej dodajemy deser Monte lub jego odpowiednik (do kupienia w znanych dyskontach)
Wszystko miksujemy, możemy dodać łyżeczkę kakao dla lepszego koloru.
Na koniec gdy śmietanka z monte będzie już ubita dodajemy żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.
Od razu wykładamy na krem.
Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc tak by wszystkie smaki się przegryzły i y wszystko się stężało.
I gotowe, ciasto smakuje rewelacyjnie jeśli lubicie mleczno-orzechowe smaki na pewno Wam posmakuje jest lekkie, kremowe, bardzo pyszne
Polecam serdecznie i życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko