.

.

czwartek, 11 kwietnia 2024

Przepyszne ciasto Monte- na orzechowym biszkopcie, z kremem i pianką Monte +FILM

 Cześć Kochan, dziś chcę Was zaprosić na kolejne przepyszne ciasto. Mowa o cieście Monte. Jeśli lubicie deser Monte na pewno to ciasto Wam posmakuje, ponieważ smak deseru tutaj dominuje. Jest to delikatne kremowe ciasto na cienkim orzechowym biszkopcie, z kremem i pianką z deseru Monte. Polecam Wam je bardzo, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Idealnie nada się na każdą okazję.










Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku






SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm


ORZECHOWY BISZKOPT


-4 jajka

-0,5 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-łyżeczka proszku do pieczenia

-0,5 szkl posiekanych drobno orzechów włoskich i laskowych 


KREM

-750ml mleka

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 

-3/4 szkl cukru

-łyżka mąki pszennej tortowej

-200g masła


PIANKA MONTE 

-2,5 łyżki żelatyny

-100ml wrzątku 

-500ml śmietanki 36%

-ok 300-350g deseru typu Monte 

-2 łyżki cukru pudru


DODATKOWO

-orzechy do posypania ciasta 



Na początku pieczemy biszkopt-białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane drobno orzechy i delikatnie wszystko mieszamy.



Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 min do suchego patyczka. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy.





KREM


Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier i mąkę-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia mieszając żeby się nie przypaliło-ma nam powstać gęsty buydń.

Budyń studzimy do temp pokojowej.



Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń też w temp pokojowej. Miksujemy wszystko-powstanie nam piękny, gładki krem.

Krem wykładamy na biszkopt.

Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pianki




PIANKA 


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy, nie musi być zimna-może być letnia.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do gęstniejącej śmietanki ale jeszcze nie całkowicie ubitej dodajemy deser Monte lub jego odpowiednik (do kupienia w znanych dyskontach) 



Wszystko miksujemy, możemy dodać łyżeczkę kakao dla lepszego koloru.

Na koniec gdy śmietanka z monte będzie już ubita dodajemy żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.

Od razu wykładamy na krem.



Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi.




Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc tak by wszystkie smaki się przegryzły i y wszystko się stężało.

I gotowe, ciasto smakuje rewelacyjnie jeśli lubicie mleczno-orzechowe smaki na pewno Wam posmakuje jest lekkie, kremowe, bardzo pyszne











Polecam serdecznie i życzę smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko