Cześć Kochani
Na moim blogu i kanale YouTube staram się umieszczać wypieki różnego rodzaju, zarówno te wymyślone przeze mnie jak i te tradycyjne, niezawodne, pyszne.
Dziś przychodzę do Was z takim właśnie przepisem.
Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis ze starego zeszytu na ciasto Metrowiec.
Co to za ciasto? Jest to ciasto składające się z dwukolorowych kromeczek przełożonych kremem.
Dlaczego metrowiec? Bo wychodzi bardzo długie. Pieczemy dwa ciasta-jasne i ciemne w takich samych keksówkach, potem kroimy je na kromeczki i przekładamy kremem naprzemiennie kolorami.
Powstają dwa długie ciasta, gdyby je położyć w linii prostej miałyby ok metr stąd nazwa ciasta.
Metrowca kroimy pod skosem tak, że powstają nam kawałki ciasta w dwóch kolorach.
Ciasto to klasyczne smaki, które na pewno każdemu posmakują. Metrowiec z tego przepisu wychodzi wprost rewelacyjny, robi się go bardzo łatwo, miło i przyjemnie. Bardzo polecam.
Zapraszam też na film na którym zobaczycie jak krok po kroku zrobić to pyszne ciasto
SKŁADNIKI
używałam keksówek długość 30cm, szerokość 11cm, wysokość 7cm
CIASTO JASNE
-4 jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szkl cukru
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (używam szklanek 250ml)
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
CIASTO CIEMNE
-4 jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szkl cukru
-1 szklanka +kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej
-1 kopiasta łyżka kakao
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
KREM
-1250ml mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-250g masła
-cukier waniliowy
POLEWA
-200g czekolady mleczne lub deserowej
-5 łyżek mleka
-ok 40g masła lub margaryny
DODATKOWO
-kilka kostek białej czekolady do dekoracji
CIASTO JASNE
jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę-trzeba to chwilę porobić.
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy olej, wodę-wszystko miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
CIASTO KAKAKOWE
Robimy je tak samo jak jasne, czyli jajka ubijamy na puszystą masę, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z kakao, dodajemy olej i wodę i wszystko miksujemy do połączenia
Ciasto przekładamy do takiej samej keksówki jak ciasto jasne.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35-40 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasta studzimy.
KREM
Do garnka dajemy mleko, budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy tak by się dokładnie rozpuściło.
Stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając-ma nam powstać gęsty budyń. Budyń studzimy do temp pokojowej.
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy stopniowo, wciąż mieszając budyń też w temp pokojowej
Ciasta jasne i kakaowe kroimy na takie same kromki
Kromki przekładamy tak by raz była jasna, raz kakaowa-odsyłam do filmu
Każdą kromkę smarujemy kremem (nie grubo) i układamy obok siebie.
Mamy mieć dwa długie ciasta przełożone kremem
Resztą kremu smarujemy ciasta.
Składniki na polewę dajemy do miski (czekolada powinna być dobrej jakości)
Dajemy do mikrofali na 1 minutę najwyższej mocy, mieszamy do połączenia.
Możemy też rozpuścić je nad kąpielą wodną.
Polewamy ciasta
Następnie białą czekoladę rozpuszczamy, dajemy do woreczka np strunowego, nacinamy róg i polewamy ciasta robiąc "niteczki"
Ciasta wstawiamy do lodówki na cała noc by wszystko się scaliło, namiękło
Metrowiec kroimy pod skosem
I gotowe :) Ciasto jest przepyszne, wilgotne, delikatne i bardzo ładnie wygląda, polecam serdecznie je zrobić, bo jest łatwe i z tego przepisu wyjdzie Wam idealnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko