.

.

czwartek, 25 kwietnia 2024

Przepyszne i łatwe ciasto Cappuccino z mleczną pianką +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś serdecznie na   rewelacyjne, delikatne i łatwe do zrobienia ciasto Cappuccino z mleczną pianką. Ciasto jest na kakaowym biszkopcie nasączonym lekko kawą, przełożone jest kremem cappuccino i na górze ma piankę śmietankową z serkami i mlekiem w proszku. Ciasto jest p prostu wspaniałe, zdecydowanie jedno z moich


ulubionych. Zapraszam serdecznie po przepis 







Zapraszam też na film 




SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml 


BISZKOPT KAKAOWY

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 

-2 łyżki kakao


KREM

-1 litr mleka

-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-niepełna szkl cukru

-200g masła

-5 łyżek kawy cappuccino


PIANKA SERNIKOWA Z MLEKIEM W PROSZKU

-350ml śmietanki 30 lub 36%

-400g serka homogenizowanego waniliowego

-5  łyżek cukru pudru

-1,5 szkl mleka w proszku

-2 łyżki żelatyny

100ml gorącej wody 


DODATKOWO

-czekolada do posypania 



BISZKOPT

Białka ubijamy, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier.

Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka

Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min do suchego patyczka.




Studzimy i kroimy na dwa spody



KREM

Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier i dokładnie mieszamy. 

Stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając by się nie przypaliło, gotujemy do zgęstnienia.

Studzimy do temp pokojowej (ja sobie budyń gotuje wieczorem dzień wcześniej)



Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy kawę cappuccino.



Pierwszy spód biszkoptu nasączamy lekko kawą, wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem-też można go lekko nasączyć kawą.



PIANKA

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła i studzimy by była letnia.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serki i mleko w proszku -wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę, miksujemy energicznie, krótko na najwyższych obrotach.




wykładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.



I nasze pyszne ciasto gotowe, polecam gorąco, nada się idealnie na każdą okazję, jest delikatne, kremowe, na pewno Wam posmakuje. 











3 komentarze:

  1. Czy zamiast żelatyny można użyć śmietan fixu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietan fix nie zwiąże masy tak jak żelatyna, raczej nie polecam, może być masa zbyt luźna

      Usuń
  2. Fantastyczne kawowe ciasto z pianką <3!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko