Cześć Kochani, zapraszam Was dziś serdecznie na rewelacyjne, delikatne i łatwe do zrobienia ciasto Cappuccino z mleczną pianką. Ciasto jest na kakaowym biszkopcie nasączonym lekko kawą, przełożone jest kremem cappuccino i na górze ma piankę śmietankową z serkami i mlekiem w proszku. Ciasto jest p prostu wspaniałe, zdecydowanie jedno z moich
ulubionych. Zapraszam serdecznie po przepis
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT KAKAOWY
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
KREM
-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-niepełna szkl cukru
-200g masła
-5 łyżek kawy cappuccino
PIANKA SERNIKOWA Z MLEKIEM W PROSZKU
-350ml śmietanki 30 lub 36%
-400g serka homogenizowanego waniliowego
-5 łyżek cukru pudru
-1,5 szkl mleka w proszku
-2 łyżki żelatyny
100ml gorącej wody
DODATKOWO
-czekolada do posypania
BISZKOPT
Białka ubijamy, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min do suchego patyczka.
Studzimy i kroimy na dwa spody
KREM
Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier i dokładnie mieszamy.
Stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając by się nie przypaliło, gotujemy do zgęstnienia.
Studzimy do temp pokojowej (ja sobie budyń gotuje wieczorem dzień wcześniej)
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy kawę cappuccino.
Pierwszy spód biszkoptu nasączamy lekko kawą, wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem-też można go lekko nasączyć kawą.
PIANKA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła i studzimy by była letnia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serki i mleko w proszku -wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę, miksujemy energicznie, krótko na najwyższych obrotach.
wykładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.
I nasze pyszne ciasto gotowe, polecam gorąco, nada się idealnie na każdą okazję, jest delikatne, kremowe, na pewno Wam posmakuje.
Czy zamiast żelatyny można użyć śmietan fixu?
OdpowiedzUsuńśmietan fix nie zwiąże masy tak jak żelatyna, raczej nie polecam, może być masa zbyt luźna
UsuńFantastyczne kawowe ciasto z pianką <3!
OdpowiedzUsuń