Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na kolejne rewelacyjne ciasto-ptasie mleczko z truskawkami.
Ciasto to składa się z trzech warstw-ptasiego mleczka, galaretki z kawałkami truskawek i ptasiego mleczka. Jest leciuteńkie, nie nadmiernie słodkie. Pięknie wygląda i do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników. Biszkopt można zastąpić okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami-wtedy może to być ciasto bez pieczenia. Jest rewelacyjne, orzeźwiające, idealne na ciepłe letnie dni i nie tylko. Zapraszam
zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
BISZKOPT (można pominąć i zastąpić okrągłymi biszkoptami)
-4 jajka
-0,5 szkl cukru (ok 110g)
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g)
-łyżeczka proszku do pieczenia
WARSTWA I
-400ml wrzątku
-łyżka żelatyny
-1 galaretka truskawkowa
-200ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
WARSTWA II
-ok 350g truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-ok 700 ml wrzątku
WARSTWA III
-400ml wrzątku
-łyżka żelatyny
-1 galaretka brzoskwiniowa
-200ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
DODATKOWO
-czekolada do posypania
BISZKOPT
Białka ubijamy, do ubitych dodajemy cukier-chwilę miksujemy, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Przesiewamy mąkę z proszkiem-delikatnie mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 20 min, wyciągamy z piekarnika, studzimy
WARSTWA I
400ml wrzątku, galaretkę truskawkową i łyżkę żelatyny mieszamy i studzimy, gdy galaretka zacznie gęstnieć do miski dajemy 200ml mleka zagęszczonego NIESŁDZONEGO i opcjonalnie łyżkę cukru pudru i ubijamy. Gdy mleko zwiększy objętość i zgęstnieje dodajemy galaretkę-miksujemy i masę wykładamy na biszkopt-wstawiamy do lodówki do stężenia.
WARSTWA II
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. 2 galaretki truskawkowe i 700m wrzątku mieszamy i studzimy, gdy galaretka zacznie gęstnieć dodajemy truskawki, wykładamy na piankę, wstawiamy do lodówki do stężenia.
WARSTWA III
robimy ją tak samo jak warstwę I tylko z inną galaretką. Czyli 400ml wrzątku, 1 łyżkę żelatyny i galaretkę u mnie brzoskwiniowa-mieszamy wszystko i studzimy. 200l mleka ubijamy z opcjonalnie łyżką cukru pudru i dodajemy ostudzoną galaretkę.
Masę wykładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wstawiamy do lodówki. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce co najmniej kilka godzin i gotowe. Wygląda i smakuje rewelacyjne
Bardzo, bardzo polecam :)
Coś z galaretkami mi nie pasuje najpierw mamy dodać wrzątek galaretkę i żelatynę a później jeszcze galaretkę ? to ile ma być tych galaretek 1 czy 2?
OdpowiedzUsuńraczej wszystko jest jasno opisane, galaretkę z zelatyną rozpuszczamy we wrzątku, studzimy-ubijamy mleko zagęszczone i do niego dodajemy ostudzoną galaretkę (tą z żelatyną)
UsuńCzy inne owoce mogło być zamiast truskawek
OdpowiedzUsuńCzy mleko zagęszczone ma być schłodzone ?
OdpowiedzUsuń