.

.

czwartek, 30 maja 2024

Ciasto Ptasie Mleczko z truskawkami-łatwe, delikatne i przepyszne-tylko kilka składników+FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na kolejne rewelacyjne ciasto-ptasie mleczko z truskawkami.

Ciasto to składa się z trzech warstw-ptasiego mleczka, galaretki z kawałkami truskawek i ptasiego mleczka. Jest leciuteńkie, nie nadmiernie słodkie. Pięknie wygląda i do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników. Biszkopt można zastąpić okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami-wtedy może to być ciasto bez pieczenia. Jest rewelacyjne, orzeźwiające, idealne na ciepłe letnie dni i nie tylko. Zapraszam










 zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

Blaszka ok 25x35cm


BISZKOPT (można pominąć i zastąpić okrągłymi biszkoptami)

-4 jajka

-0,5 szkl cukru (ok 110g)

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g)

-łyżeczka proszku do pieczenia 



WARSTWA I

-400ml wrzątku

-łyżka żelatyny

-1 galaretka truskawkowa 

-200ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 



WARSTWA II

-ok 350g truskawek

-2 galaretki truskawkowe

-ok 700 ml wrzątku 


WARSTWA III

-400ml wrzątku

-łyżka żelatyny

-1 galaretka brzoskwiniowa

-200ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 



DODATKOWO

-czekolada do posypania 



BISZKOPT

Białka ubijamy, do ubitych dodajemy cukier-chwilę miksujemy, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.

Przesiewamy mąkę z proszkiem-delikatnie mieszamy. 



Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 20 min, wyciągamy z piekarnika, studzimy




WARSTWA I


400ml wrzątku, galaretkę truskawkową i łyżkę żelatyny mieszamy i studzimy, gdy galaretka zacznie gęstnieć do miski dajemy 200ml mleka zagęszczonego NIESŁDZONEGO i opcjonalnie łyżkę cukru pudru i ubijamy. Gdy mleko zwiększy objętość i zgęstnieje dodajemy galaretkę-miksujemy i masę wykładamy na biszkopt-wstawiamy do lodówki do stężenia.




WARSTWA II


Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. 2 galaretki truskawkowe i 700m wrzątku mieszamy i studzimy, gdy galaretka zacznie gęstnieć dodajemy truskawki, wykładamy na piankę, wstawiamy do lodówki do stężenia.





WARSTWA III

robimy ją tak samo jak warstwę I tylko z inną galaretką. Czyli 400ml wrzątku, 1 łyżkę żelatyny i galaretkę u mnie brzoskwiniowa-mieszamy wszystko i studzimy. 200l mleka ubijamy z opcjonalnie łyżką cukru pudru i dodajemy ostudzoną galaretkę. 





Masę wykładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wstawiamy do lodówki. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą. 


Ciasto powinno poleżeć w lodówce co najmniej kilka godzin i gotowe. Wygląda i smakuje rewelacyjne

Bardzo, bardzo polecam :) 












4 komentarze:

  1. Coś z galaretkami mi nie pasuje najpierw mamy dodać wrzątek galaretkę i żelatynę a później jeszcze galaretkę ? to ile ma być tych galaretek 1 czy 2?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej wszystko jest jasno opisane, galaretkę z zelatyną rozpuszczamy we wrzątku, studzimy-ubijamy mleko zagęszczone i do niego dodajemy ostudzoną galaretkę (tą z żelatyną)

      Usuń
  2. Czy inne owoce mogło być zamiast truskawek

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mleko zagęszczone ma być schłodzone ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko