Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na po prostu obłędne ciasto-sernik na miodowych spodach z prażonymi orzechami włoskimi. Ciasto jest po prostu wspaniałe, rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, delikatne, kremowe. Robi się je bardzo łatwo, nie potrzeba wielu składników. Idealne nada się na każdą okazję. Bardzo polecam-na prawdę warto je zrobić. U mnie zniknęło ekspresowo :)
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
duża blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
3 SPODY MIODOWE
-2,5 szkl maki pszennej tortowej (ok 400g)+do podsypania
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-4 kopiaste łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody (płaskiej)
-100g masła lub margaryny
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 4 jajka
- szklanka cukru (ok 220g)
-3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
ORZECHY
-ok 300g orzechów włoskich
-50g masła
-1,5 łyżki cukru pudru
-łyżka miodu
-3 łyżki mleka
Na początek zrobimy spody-składniki na ciasto dajemy do miski (masło ma być w temp pokojowej, miód półpłynny)
Zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. jeśli się klei podsypujemy trochę mąką. Dzielimy na 3 części.
Pierwszą część wałkujemy lub wyklejamy nią blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 12 min (te spody pieką się bardzo szybko)
Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta-mamy mieć 3 takie same spody miodowe.
ORZECHY
Orzechy włoskie siekamy dość grubo
Na patelnię dajemy masło, mleko, miód i cukier puder-rozpuszczamy i do tej powstałej masy dodajemy orzechy-mieszamy by wchłonęły masę i smażymy/prażymy na złoty kolor.
Studzimy (po wystudzeniu orzechy będą zwarte i twarde) przekładamy je do woreczka lub ściereczki i uderzamy wałkiem lub młotkiem żeby je trochę rozdrobnić i by były sypkie
MASA
Do miski dajemy 250ml mleka, 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru-mieszamy
Do garnka dajemy masło, cukier-podgrzewamy na małym ogniu żeby się rozpuściło.
Dodajemy ser-mieszamy dokładnie najlepiej trzepaczką. wciąż gotując na małym ogniu dodajemy jajka-mieszamy.
Zwiększamy ogień i dodajemy budynie z mlekiem-mieszamy i gotujemy go zagotowania i zgęstnienia.
Gorącą masą przekładamy miodowe spody mamy mieć spód-masa-spód-masa-spód i masa
Na górną warstwę masy wysypujemy orzechy-dociskamy lekko żeby się przykleiły.
Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.
Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, elegancko wygląda smakuje po prostu wspaniale.
Bardzo polecam na każdą okazję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko