.

.

czwartek, 23 maja 2024

Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym-pyszna i delikatna +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na rewelacyjną roladę biszkoptową z pysznym kremem porzeczkowym. Rolada jest bardzo delikatna, mięciutka. Bazą kremu jest dżem porzeczkowy, więc nie potrzebujemy owoców. Rolada pięknie wygląda, zachęcam do zrobienia, może na zbliżający się Dzień Matki? 









Zapraszam też na film z przygotowaniem rolady krok po kroku 



SKŁADNIKI 

BISZKOPT (pieczemy go na dużej blasze z wyposażenia piekarnika ok 43x38cm)

-5 dużych jajek

-0,5 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-pół łyżeczki proszku do pieczenia 


KREM PORZECZKOWY

-500ml śmietanki 36%

-250g serka mascarpone

-300g dżemu porzeczkowego

-2 kopiaste łyżki cukru pudru

-1,5 łyżki żelatyny



Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka.



Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy gorący biszkopt razem ze ściereczką. Studzimy.



KREM PORZECZKOWY 

Dżem blendujemy na gładki mus, podgrzewamy np w mikrofali ale tak by nie był wrzący i dodajemy żelatynę-mieszamy dokładnie i studzimy.



Śmietankę ubijamy, gdy zacznie gęstnieć ale nie będzie jeszcze całkowicie ubita dodajemy serek mascarpone i cukier puder.

Miksujemy do zgestnienia i dodajemy na koniec przestudzony dżem z żelatyną-miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.

***warto spróbować czy odpowiada nam słodycz kremu, ponieważ różne są dżemy-jedne bardziej kwaskowe, inne słodsze, jeśli jest mało słodki to dodajemy więcej cukru pudru.


***Polecam sobie też odłożyć przed dodaniem dżemu trochę kremu do dekoracji 



Biszkopt rozwijamy, wykładamy na niego krem i zwijamy pomagając sobie ściereczką.



Roladę  dekorujemy według własnego uznania, ja posmarowałam ją kremem białym, udekorowałam też porzeczkowym i małymi bezikami.



Rolada powinna poleżeć w lodówce na pewno kilka godzin żeby wszystko się stężało i przegryzło.












I gotowe, rolada jest wspaniała, bardzo delikatna, mięciutka :) 

Polecam gorąco 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko