.

.

piątek, 20 września 2024

karkówka pieczona na soli-rewelacyjny przepis na pyszną, domową wędlinę+FILM

 Cześć Kochani, witam Was bardzo serdecznie 

Dziś nie będzie słodkości a mięsiwo :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na domową wędlinę.

Ja użyłam karkówki, ale spokojnie można użyć innego mięsa np szynki wieprzowej, łopatki itp.

Mięso marynujemy w aromatycznej marynacie i pieczemy na soli, powoduje to, że mięso wychodzi wilgotne (absolutnie nie słone więc się nie bójcie ) Sól podczas pieczenia paruje i delikatnie wnika w mięso.

















Taka karkówka idealnie nada się na wędlinę-na kanapki. Pięknie się kroi, nie rozpada się i rewelacyjnie smakuje. Polecam Wam bardzo ten przepis, jest łatwy a mięso wychodzi rewelacyjnie


Zapraszam Was też na krótki film z przygotowaniem karkówki krok po kroku



SKŁADNIKI

1 kg karkówki wieprzowej

-3 łyżki musztardy

-4 duże ząbki czosnku

-pieprz

-papryka słodka ok 1 łyżeczka 

-łyżeczka miodu

-zioła prowansalskie


-szklanka soli (na niej pieczemy mięso) 



Na początek zrobimy marynatę (ja marynatę zrobiłam dzień wcześniej i marynowałam mięso całą noc)


Do miski dajemy czosnek zmiażdżony/przepuszczony przez praskę

dodajemy pieprz do smaku, paprykę, miód, musztardę i wszystko mieszamy



Marynatą nacieramy mięso z każdej strony

przekładamy je do miski i owijamy górę miski folią aluminiową i wstawiamy do lodówki

Mięso powinno się marynować min 2 godziny, ja polecam marynować je całą noc.



Następnie na blachę z wyposażenia piekarnika, albo do naczynia żaroodpornego, albo na brytfannę wysypujemy sól tak by była warstwa na ok 0,5-1 cm

Dajemy na nią mięso, posypujemy je ziołami prowansalskimi  



 wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu, środkowa półka, pieczemy 30 min i zmniejszamy temp do ok 160 stopni i pieczemy ok 50 min, pod koniec pieczenia zwiększamy temp znów do 180 stopni 

ogólnie 1 kg mięsa powinien  sie piec ok 100min (moje piekło się trochę krócej) ważne by nie przypalić go, wiec podczas pieczenia zmniejszamy temp



Mięso studzimy, przechowujemy w lodówce

smakuje wspaniale, jest delikatne, wilgotne, aromatyczne, super nadaje się na kanapki 


Bardzo polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko