Cześć Kochani, witam Was bardzo serdecznie
Dziś nie będzie słodkości a mięsiwo :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na domową wędlinę.
Ja użyłam karkówki, ale spokojnie można użyć innego mięsa np szynki wieprzowej, łopatki itp.
Mięso marynujemy w aromatycznej marynacie i pieczemy na soli, powoduje to, że mięso wychodzi wilgotne (absolutnie nie słone więc się nie bójcie ) Sól podczas pieczenia paruje i delikatnie wnika w mięso.
Taka karkówka idealnie nada się na wędlinę-na kanapki. Pięknie się kroi, nie rozpada się i rewelacyjnie smakuje. Polecam Wam bardzo ten przepis, jest łatwy a mięso wychodzi rewelacyjnie
Zapraszam Was też na krótki film z przygotowaniem karkówki krok po kroku
SKŁADNIKI
1 kg karkówki wieprzowej
-3 łyżki musztardy
-4 duże ząbki czosnku
-pieprz
-papryka słodka ok 1 łyżeczka
-łyżeczka miodu
-zioła prowansalskie
-szklanka soli (na niej pieczemy mięso)
Na początek zrobimy marynatę (ja marynatę zrobiłam dzień wcześniej i marynowałam mięso całą noc)
Do miski dajemy czosnek zmiażdżony/przepuszczony przez praskę
dodajemy pieprz do smaku, paprykę, miód, musztardę i wszystko mieszamy
Marynatą nacieramy mięso z każdej strony
przekładamy je do miski i owijamy górę miski folią aluminiową i wstawiamy do lodówki
Mięso powinno się marynować min 2 godziny, ja polecam marynować je całą noc.
Następnie na blachę z wyposażenia piekarnika, albo do naczynia żaroodpornego, albo na brytfannę wysypujemy sól tak by była warstwa na ok 0,5-1 cm
Dajemy na nią mięso, posypujemy je ziołami prowansalskimi
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu, środkowa półka, pieczemy 30 min i zmniejszamy temp do ok 160 stopni i pieczemy ok 50 min, pod koniec pieczenia zwiększamy temp znów do 180 stopni
ogólnie 1 kg mięsa powinien sie piec ok 100min (moje piekło się trochę krócej) ważne by nie przypalić go, wiec podczas pieczenia zmniejszamy temp
Mięso studzimy, przechowujemy w lodówce
smakuje wspaniale, jest delikatne, wilgotne, aromatyczne, super nadaje się na kanapki
Bardzo polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko