.

.

czwartek, 3 października 2024

najpyszniejsze ciasto orzechowe z kremem i masłem orzechowym+FILM

 Cześć Kochani 

dziś mam dla Was przepis na po prostu obłędne ciasto orzechowe z kremem i masłem orzechowym

Choć wygląda niepozornie łączy w sobie wiele smaków, które idealnie współgrają.

Mamy tu biszkopt orzechowy, krem, masło orzechowe i chrupiące prażone orzeszki Całość smakuje po prostu wspaniale, bardzo polecam-jeśli lubicie orzechowe smaki to zakochacie się w tym cieście :) 






Zapraszam też na film z jego przygotowaniem



SKŁADNIKI

***blaszka 25x35cm


BISZKOPT ORZECHOWY

-6 jajek

-2/3 szkl mąki pszennej tortowej ok 100g

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru ok 110g

-150g drobno zmielonych orzechów włoskich


KREM

-1000ml mleka

-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-3/4 szkl cukru ok ok 165g

-200g masła


ORZECHY DO POSYPANIA


-ok 150g orzechów włoskich drobno posiekanych

-50g masła

-2 łyżki miodu

-2 łyżki cukru pudru 


DODATKOWO

-kremowe masło orzechowe (kilka łyżek) 


BISZKOPT

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy do nich cukier-chwilę miksujemy 
Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia ***a dodatkowo dodałam łyżeczkę kakao dla ładniejszego koloru
dodajemy posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszamy



Przekładamy do blaszki 25x35cm wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min 




studzimy i kroimy na dwa spody

KREM

Do garnka dajemy mleko, cukier, budynie i dokładnie mieszamy, stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgestnienia. Powstały budyń studzimy do temp pokojowej



Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej



Krem wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim



Ciasto smarujemy masłem orzechowym 
***żeby masło orzechowe dobrze się smarowało polecam zmiksować je mikserem wtedy nabierze fajnej konsystencji i puszystości 



ORZECHY 

Na patelnię dajemy masło, cukier puder i miód podgrzewamy żeby się połączyły, dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie i prażymy na złoty kolor 


studzimy, siekamy nożem lub rozbijamy wałkiem tak żeby były sypkie i posypujemy ciasto dociskając tak żeby orzechy przykleiły się do masła orzechowego 


Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki żeby smaki się przegryzły i wszystko stężało
Ciasto pięknie się kroi jest po prostu przepyszne, bardzo polecam na każdą okazję 

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko