Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na wspaniałe ciasto-ciasto Hucułka, znane też jako Hukzulka
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inaczej. Składa się ze spodów z kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym, posypanych orzechami, z bezy i startego ciasta. Spody przełożone są kremem kajmakowym. Ciasto jest wysokie, bardzo eleganckie, wspaniale smakuje. Zdecydowanie jedno z najpyszniejszych ciast. Idealne na Boże Narodzenie, imprezy, czy specjalne okazje ale też jako ciacho do kawy. Bardzo polecam, bo jest łatwe a smakuje po prostu bosko.
Zapraszam też na film na mój kanał Youtube
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm
używam szkl 250ml
CIASTO:
-3,5 szkl mąki (szklanki z małą górką, u mnie szklanka to ZAWSZE 250ml)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szkl cukru pudru
-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-200g masła lub margaryny
-6 żółtek (białka odkładamy do bezy)
KREM
-750ml mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-200g masła
-puszka kajmaku ok 400g
BEZA NA 1 SPÓD
-3 białka
-0,5 szkl cukru
-łyżka octu
-2 łyżki kisielu malinowego
BEZA NA 2 SPÓD
-3 białka
-0,5 szkl cukru
-łyżka octu
-2 łyżki kisielu malinowego
DODATKOWO
-posiekane orzechy włoskie ok 200g
-słoiczek dżemu porzeczkowego
CIASTO/SPODY
Składniki na ciasto dajemy do miski (białka odkładamy sobie osobno 3 i 3) masło lub margaryna ma bć zimna i posiekana drobno-zagniatamy ciasto rękami lub robotem z hakiem.
Dzielimy je na dwie części, potem z każdej części odrywamy jeszcze 1/4 czyli mamy mieć 4 kawałki ciasta-dwa duże i dwa małe. Wsadzamy je do woreczków-części duże do lodówki a części małe do zamrażarki
***ciasto można sobie przygotować wieczorem dzień wcześniej
I SPÓD (drugi robimy tak samo)
Część ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy połową dżemu porzeczkowego, posypujemy połową orzechów.
3 białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia Dodajemy kisiel, ocet i wszystko miksujemy do połączenia-ma nam powstać ciężka, gęsta masa.
Masę wykładamy na orzechy, posypujemy pierwszą startą częścią ciasta z zamrażarki
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 30 min
Tak samo robimy drugi spód wykorzystując drugą cześć ciasta z lodówki, z zamrażarki, drugą połowę dżemu, orzechów i białek.
Mamy mieć dwa takie same spody.
KREM
Budynie gotujemy w 750ml mleka-nie słodzimy (krem posłodzi nam kajmak)
Budyń studzimy do temp pokojowej
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń.
Miksujemy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia.
Kremem przekładamy spody
Ciasto powinno poleżeć w lodówce całą noc by nabrać smaku, wilgoci
Następnego dnia pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda, jest wspaniałe, kremowe, delikatne
Bardzo polecam i życzę smacznego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko