Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejną propozycję domowej wędliny.
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna, aromatyczna, z czosnkiem, ziołami. łatwa do zrobienia. Na prawdę warto, zapraszam i bardzo polecam przepis. Pięknie się kroi, idealna na kanapki. Fajnie jest samemu zrobić wędlinę, ponieważ wiemy co jemy :)
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
-ok 1200g boczku wieprzowego bez skóry
-ok 8 sztuk ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-4 ząbki czosnku
-łyżka soli
-ok pół łyżeczki pieprzu
-pół łyżki papryki słodkiej
-pół łyżki majeranku
-pół łyżeczki ziół prowansalskich
DODATKOWO
-siatka wędliniarska u mnie 12cm szer
-rękaw do pieczenia
Boczek przecinamy tak by uzyskać duży płat, nie docinamy do końca, rozbijamy tłuczkiem żeby był cieńszy i większy. Boczek powinien być mięsny, niezbyt tłusty
Liście laurowe i ziele angielskie mielimy w młynku lub rozbijamy np młotkiem na pył
dodajemy sól, pieprz, majeranek, paprykę, zioła prowansalskie i wszystko mieszamy.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i nacieramy nim mięso, potem posypujemy przyprawami (zostawiamy troszkę żeby posypać roladę po zwinięciu)
Zwijamy i wkładamy do siatki, zawiązujemy końce , posypujemy resztą przypraw. Wkładamy do miski, przykrywamy np folią aluminiową, odkładamy do lodówki na całą noc lub kilkanaście godzin.
Po tym czasie przekładamy boczek do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 1 godzinę, po tym czasie rozcinamy rękaw i podpiekamy jeszcze ok 10 min
Ostudzona roladę przechowujemy w lodówce, przed krojeniem ściągamy siatkę
Pięknie się kroi, bardzo ładnie wygląda, idealnie nadaje się na kanapki, bardzo aromatyczna i pyszna domowa wędlinka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko