.

.

czwartek, 10 lipca 2025

HIT rewelacyjne ciasto JAGODOWA CHMURKA +FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejny hit, rewelacyjne, piękne i przepyszne ciasto Jagodowa chmurka :) Składa się z kruchego ciasta, galaretki, pianki z jagodami i delikatnej, chrupiącej bezy z płatkami migdałów. Jest wspaniałe delikatne, po prostu musicie je zrobić :) Wygląda niezwykle pięknie, elegancko czy czyni je świetną propozycją na szczególne okazje i nie tylko












zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku 



SKŁADNIKI 

Blaszka 25x35cm, używam szklanki 250ml 


KRUCHE CIASTO 


-6 żółtek  (białka odkładamy do bezy)

-4 łyżki cukru pudru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 cukier waniliowy 

-100g masła

-2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)


GALARETKA

-3 galaretki jagodowe lub owoce leśne na 500ml wody każda

-3,5 szkl wody

-ok 2-3 łyżki zblendowanych jagód


BEZA

-6/ białek

-szczypta soli

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-200g cukru

-2 łyżki octu  jabłkowego(opcjonalnie)

-płatki migdałowe 


MASA JAGODOWA

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-szkanka cukru pudru

-3/4 szkl zblendowanych jagód

-300g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego

-2,5 łyżki żelatyny

-125ml gorącej wody 



3 galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia



z podanych składników zagniatamy ciasto, zimne  masło można zetrzeć na tarce lub posiekać 




ciasto wałkujemy i wykładamy nim blaszkę

wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min na złoty kolor



jagody blendujemy, ok 2-3 łyżki dodajemy do galaretki (dla koloru i smaku)

gdy galaretka wystygnie dajemy ją do lodówki, jak zacznie tężeć wykładamy na kruche ciasto

wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, w tym czasie robimy bezę



6 białek (z ciasta) ubijamy na sztywną pianę , stopniowo dodajemy cukier i miksujemy ok 7 min do jego rozpuszczenia 

dodajemy mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie ocet

przekładamy do blaszki

posypujemy płatkami migdałowymi



wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i suszymy ok 1 godzinę




żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do zblendowanych jagód


śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek

i jagody z żelatyną-chwilkę miksujemy



wykładamy na stężałą galaretkę



i od razu dajemy na masę bezę



ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc

i gotowe, jest po prostu rewelacyjne, przepięknie wygląda, pięknie się kroi, jest wysokie, eleganckie, wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, koniecznie je zróbcie, gwarantuję że Wam posmakuje



















1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko