.

.

czwartek, 24 lipca 2025

Klasyczna Wuzetka/WZK-najlepszy przepis, delikatna i pyszna +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na chyba wszystkim znany klasyk-ciasto Wuzetka.

Niezwykle pyszne ciasto, podzielone na pojedyncze porcje z charakterystycznym kleksikiem bitej śmietany, polewą czekoladową, na delikatnym biszkopcie nasączonym ponczem z dodatkiem alkoholu, z nutką kwaskowych powideł-ciasto idealne. Wygląda jak z dobrej cukierni, zawsze się udaje, zapraszam do skorzystania z tego przepisu, na prawdę warto :) 













zapraszam też na film z przygotowaniem wuzetki krok po kroku 




SKŁADNIKI

BLASZKA 25X35CM 

używam szklanki 250ml 


BISZKOPT

-7 dużych jajek L lub 8 mniejszych M 

-1 szkl mąki pszennej tortowej

-4 łyżki kakao

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-szklanka cukru 


BITA ŚMIETANA


-1 litr śmietanki 36%

-2 łyżki żelatyny

-100ml gorącej wody

-5 kopiastych łyżek cukru pudru


POLEWA

-150g czekolady mlecznej lub deserowej

-pół łyżki kakao

-50g masła lub margaryny

-8 łyżek mleka 


DODATKOWO

-powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy

-200ml mocnej herbaty z odrobiną alkoholu do nasączenia (jeśli ciasto będą jadły dzieci alkohol pomijamy)



białka  ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy

zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka

przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy do połączenia.



 Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x35) 



wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 30 minut

Wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na dwa spody.



Pierwszy spód nasączamy lekko ponczem (u mnie mocna herbata z alkoholem, można użyć innego np z dodatkiem nalewki wiśniowej itp) Spód smarujemy powidłami lub dżemem 



Teraz robimy nadzienie

żelatynę rozpuszczamy w gorącej  ale nie wrzącej wodzie, mieszamy i studzimy żeby była letnia

***żelatynę można pominąć i np zastąpić śmietan fixem , ja lubię gdy ciasto jest stabilne i ładnie wygląda po przekrojeniu wiec dodaję trochę żelatyny 

schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy 5 kopiastych łyżek cukru pudru

przed dodaniem żelatyny odkładamy troszkę ubitej śmietanki do dekoracji

Dodajemy miksując letnią żelatynę, miksujemy chwilkę, wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim spodem, który też lekko ponczujemy




Składniki na polewę dajemy do miski, rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali na najwyższą moc, mieszamy do połączenia,

 polewamy ciasto, wstawiamy je do lodówki do lekkiego stężenia polewy. 

Polecam nożem zrobić sobie linie jak będziemy roić nasze ciasto na pojedyncze ciastka (u mnie 15 sztuk) i na środek każdej wyciskamy rozetkę z bitej śmietany, którą odłożyliśmy wcześniej.



Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ale na pewno na kilka godzin


jest niesamowicie eleganckie, wuzetki wyglądają jak z cukierni a smakują po prostu wspaniale Polecam serdecznie 






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko