.

.

piątek, 5 września 2025

ROLADA ZE SCHABU PIECZONA Z BOCZKIEM-WĘDZONYM DOMOWA WĘDLINA, wspaniały schab na kanapki +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z serii DOMOWA WĘDLINA 

Tym razem zapraszam Was na rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje po prostu wspaniale, jest niezwykle aromatyczna, pachnąca czosnkiem i przyprawami 

Dodatkowo podczas zawijania dodajemy do środka plastry boczku wędzonego, jak również roladę owijamy boczkiem, przez co ma super smak zapach, i pięknie wygląda

Bardzo Wam polecam ten przepis, można taki schab jeść na ciepło jak i na zimno, ja preferuję na zimno do kanapek jako pyszna domowa wędlina






Zapraszam serdecznie koniecznie zróbcie bo warto 


zapraszam też na film krok po kroku 



SKŁADNIKI 

-ok 1,5-1,8 kg schabu 

-ok 20 dag boczku wędzonego cienko krojonego

-sól, pieprz

-słodka papryka

-5 dużych ząbków czosnku

-majeranek



DODATKOWO

sznurek wędliniarski lub siatka wędliniarska



schab nacinamy tak by powstał nam duży, długi płat





rozbijamy tłuczkiem 



mięso posypujemy pieprzem


solą (z solą nie przesadzamy, ponieważ boczek jest słony)

posypujemy słodką papryką mieloną 

nacieramy zmiażdżonym czosnkiem 



na jednym końcu układamy ok 5-6 plastrów boczku-cieniutkich 



całość zawijamy

całość obkładamy plastrami boczku 




obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub wkładamy do siatki wędliniarskiej 



przekładamy do rękawa, zawiązujemy boki



można piec od razu albo wsadzić do lodówki na ok 12-24h by mięso lepiej przeszło przyprawami

pieczemy ok 1,5 godziny w temp 170-180 stopni bez termoobiegu grzanie góra-dół 

po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 30 minut żeby mięso ładnie się zarumieniło 



studzimy, usuwamy sznurek, kroimy i zajadamy na kanapeczkach, przechowujemy w lodówce, najlepiej kroi się schłodzona











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko