Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z serii DOMOWA WĘDLINA
Tym razem zapraszam Was na rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje po prostu wspaniale, jest niezwykle aromatyczna, pachnąca czosnkiem i przyprawami
Dodatkowo podczas zawijania dodajemy do środka plastry boczku wędzonego, jak również roladę owijamy boczkiem, przez co ma super smak zapach, i pięknie wygląda
Bardzo Wam polecam ten przepis, można taki schab jeść na ciepło jak i na zimno, ja preferuję na zimno do kanapek jako pyszna domowa wędlina
Zapraszam serdecznie koniecznie zróbcie bo warto
zapraszam też na film krok po kroku
SKŁADNIKI
-ok 1,5-1,8 kg schabu
-ok 20 dag boczku wędzonego cienko krojonego
-sól, pieprz
-słodka papryka
-5 dużych ząbków czosnku
DODATKOWO
sznurek wędliniarski lub siatka wędliniarska
schab nacinamy tak by powstał nam duży, długi płat
rozbijamy tłuczkiem
mięso posypujemy pieprzem
solą (z solą nie przesadzamy, ponieważ boczek jest słony)
posypujemy słodką papryką mieloną
nacieramy zmiażdżonym czosnkiem
na jednym końcu układamy ok 5-6 plastrów boczku-cieniutkich
całość zawijamy
całość obkładamy plastrami boczku
obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub wkładamy do siatki wędliniarskiej
przekładamy do rękawa, zawiązujemy boki
można piec od razu albo wsadzić do lodówki na ok 12-24h by mięso lepiej przeszło przyprawami
pieczemy ok 1,5 godziny w temp 170-180 stopni bez termoobiegu grzanie góra-dół
po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 30 minut żeby mięso ładnie się zarumieniło
studzimy, usuwamy sznurek, kroimy i zajadamy na kanapeczkach, przechowujemy w lodówce, najlepiej kroi się schłodzona


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko