Piękna ta nasza jesień :-)
Dziś chciałabym podzielić się z wami moim przepisem na bardzo pyszne i szybkie ciasto :-)
Gdy sezon na borówki był w pełni, moja mama kupiła parę kilogramów do zamrożenia, i teraz są jak znalazł, do wszelkiego rodzaju ciast, muffinek, pierogów czy deserów.
Moje ciasto jest niezwykle delikatne w smaku co zawdzięcza maślance :-)
Jest bardzo tanie i szybkie, i można je przygotować z różnymi owocami, np z jabłkami, malinami czy tak jak ja z borówkami.
No to zaczynamy: *przepis na dużą blaszkę
SKŁADNIKI:
-1 szkl. maślanki
-2,5 szkl mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
-1 szkl cukru
-pół szkl oleju
-borówki
KRUSZONKA:
-8 łyżek oleju
-10 łyżek mąki
-8 łyżek cukru
Przygotowanie ciasta zaczynamy od posmarowania blaszki tłuszczem i posypania bułką tartą.
Jajka należy ubić z 1 szkl cukru na sztywną pianę.
Następnie do jajek dodajemy maślankę, ciągle miksując,
następnie dodajemy 0,5 szkl oleju i dokładnie miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Dokładnie miksujemy na gładką masę, bez żadnych grudek.
wyrównujemy.
Na ciasto wysypujemy borówki .* UWAGA ciasto ma dość zwartą konsystencje, więc nie należy się bać, ze owoce wpłyną do niego :-)
Składniki na kruszonkę wsypujemy do jednej miski
i wszystko dokładnie wyrabiamy palcami tak by miało sypką konsystencję.
Jeśli na początku jest mało sypka, można dodać troszkę mąki :-)
Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.
* w czasie przygotowania może nam się wydawać ze ciasto będzie niskie, spokojnie podczas pieczenia ładnie rośnie :-)
I nasze pyszne ciasto jest gotowe. W rzeczywistości wygląda duuużo lepiej niż na zdjęciach :-) pycha ciacho
Piekłam, polecam. rewelacyjny przepis :-)
OdpowiedzUsuń