A jaka satysfakcja ze sami zrobiliśmy :-) drożdżówki są świeże na drugi dzień. idealne do kawy, na śniadanie, czy dla dziecka do szkoły.
Przepis ten znalazłam na blogu zpiekarnika.blogspot.com jednak minimalnie zmieniłam proporcje
Polecam ten przepis bo jest świetny :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
-3,5 szkl mąki
-3/4 szkl ciepłego mleka
-5 dag drożdży (1/2 kostki)
-1 szkl cukru
-1 jajko
-2 żółtka
-1/4 kostki masła
-1 op. cukru waniliowego (około 1 łyżka)
NADZIENIE
-250 g sera białego (ja używam chudego)
-1 jajko
-3 łyżki cukru
*dodatkowo 1 jajko do smarowania drożdżówek
Przygotowanie naszych bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu
Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki
oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.
Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.
Ciasto odkładamy do miski, w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia.
Ser mieszamy wraz z jajkiem i cukrem. * można ser zmielić, ja dziś tego nie robiłam.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, i wałkujemy na spory placek. Smarujemy go serem, nie grubo
. I zwijamy tak jak pokazane jest na zdjęciach.
Ciasto kroimy na pionowe paski i zawijamy jak cukierki.
I nasze pyszne drożdżówki są gotowe.
Jakie piękne bułeczki, chętnie bym jedną zjadł, aaa co tam jedną wszystkie :P
OdpowiedzUsuńPrzepis niby dobry czas za krótki do pieczenia współczuję bólu brzucha po nie dopieczonym, cieście dłużej przytrzymać, poza tym ok ��
OdpowiedzUsuńKażdy piekarnik jest inny, trzeba go wyczuć. U mnie bułeczki po 10-15 minutach w nagrzanym piekarniku były już upieczone Wiadomo-podaję tylko orientacyjny czas, jak widzimy, że po 10-15 minutach bułeczki są jeszcze blade, pieczemy dalej :-) Pozdrawiam
UsuńPięknie wyglądają mam nadzieję, że tak smakują. Właśnie zrobiłam i czekam aż wystygną..
OdpowiedzUsuńZrobiłam z serem i rodzynkami, bułeczki z czekoladą i bananami.
Pozdrawiam
Agnieszka
Dziękuję za przepis. Ja zrobiłam bułeczki z powidłami i piekłam 15 min, 180 st.C z termoobiegiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy można dać zamiast 1go jajka i 2 żółtek 2 całe jajka?
OdpowiedzUsuńMożna
Usuń