Witam kochani, tego mglistego październikowego wieczora. Wszędzie wszyscy mówią , o naszym świecie zmarłych. Wszędzie pełno liści, noce są coraz bardziej mroźne :-) listopad za pasem.
Dla mnie koniec października jest również ważny ze względu na urodziny mojej mamy.
Dlatego też jak urodziny to i obowiązkowo tort :-)
W tym roku przygotowałam dla mamy tort cappuccino na miękkim, puszystym kakaowym biszkopcie.
Wyszedł bardzo pyszny, dlatego też chcę się z Wami podzielić przepisem na tenże torcik :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
-6 jajek
-3/4 szkl mąki
-3/4 szkl cukru
-3 łyżki maki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając.
Następnie dodajemy stopniowo cukier.
Mąkę, wraz z mąką ziemniaczaną i kakaem dokładnie mieszamy.
Dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy margaryną, i wysypujemy bułką tartą.
Wlewamy biszkopt i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20-25 minut.
MASA:
-3,5 szkl mleka
-2 budynie śmietankowe
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki mąki *nie kopiaste!
-4 żółtka
-3 łyżki kawy cappuccino
-1 kostkę margaryny 250g
*dodatkowo 1 czekoladę do dekoracji
3 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie by się gotowało.
0,5 szkl mleka, wraz z żółtkami, budyniami, mąką, cukrem waniliowym, cukrem dokładnie miskujemy na gładką masę.
Wylewamy na gotujace się mleko i gotujemy jak budyń.
Budyń DOKŁADNIE studzimy
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo budyń.
Na końcu dodajemy kawę cappuccino i dokładnie miksujemy,
*przed dodaniem kawy można odłożyć sobie na talerzyk troszkę białej masy do dekoracji
Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Przekładamy masą, smarujemy tort masą.
Następnie obtaczamy boki tortu startą czekoladą, dekorujemy i gotowe.
Tort najlepiej trzymać całą noc w lodówce, alby wszystko się zmacerowało :-)
Jak widzicie przygotowanie tortu jest bardzo proste, i zapewniam ze wyjdzie. Masa jest pyszna z delikatnym aromatem cappuccino.
Mama była bardzo zadowolona :-)
SMACZNEGO :-)
Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
Usuńależ bym się skusił na kawałek :P
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj ten tort. Wyszedł cudownie:-) masa idealna, pyszny biszkopt. Udał się, i bardzo dziękuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńbiszkopt bez proszku do pieczenia???
OdpowiedzUsuńDokładnie :-) Jest to biszkopt, któremu puszystość i lekkość nadają białka. Nie ma potrzeby dodawać proszek do pieczenia, trzeba tylko pamiętac o tym by białka były ubite na sztywno, oraz by masę mieszać wraz z białkami bardzo delikatnie, by nie zburzyć struktury białek. biszkopt zawsze się udaje i jest baaardzo lekki i puszysty, do każdego ciasta robię biszkopt w taki sposób :-) pozdrawiam
UsuńPyszny prosty tort:) kolejny udany przepis od pani:)
OdpowiedzUsuń