.

.

środa, 29 października 2014

Tort cappuccino




Witam kochani, tego mglistego październikowego wieczora. Wszędzie wszyscy mówią , o naszym świecie zmarłych.  Wszędzie pełno liści, noce są coraz bardziej mroźne :-) listopad za pasem. 
Dla mnie koniec października jest również ważny ze względu na urodziny mojej mamy.
Dlatego też jak urodziny to i obowiązkowo tort :-) 


W tym roku przygotowałam dla mamy tort cappuccino na miękkim, puszystym kakaowym biszkopcie. 
Wyszedł bardzo pyszny, dlatego też chcę się z Wami podzielić przepisem na tenże torcik :-)

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
-6 jajek
-3/4 szkl mąki
-3/4 szkl cukru
-3 łyżki maki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,


 następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając.


 Następnie dodajemy stopniowo cukier. 
Mąkę, wraz z mąką ziemniaczaną i kakaem dokładnie mieszamy.


 Dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy margaryną, i wysypujemy bułką tartą. 

Wlewamy biszkopt i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20-25 minut.

MASA:

-3,5 szkl mleka
-2 budynie śmietankowe
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki mąki *nie kopiaste!
-4 żółtka
-3 łyżki kawy cappuccino
-1 kostkę margaryny 250g

*dodatkowo 1 czekoladę do dekoracji

3 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie by się gotowało.

0,5 szkl mleka, wraz z żółtkami, budyniami, mąką, cukrem waniliowym, cukrem  dokładnie miskujemy na gładką masę. 

Wylewamy na gotujace się mleko i gotujemy jak budyń.

Budyń DOKŁADNIE studzimy 

Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo budyń.



 Na końcu dodajemy kawę cappuccino i dokładnie miksujemy,

*przed dodaniem kawy można odłożyć sobie na talerzyk troszkę białej masy do dekoracji


Biszkopt kroimy na 3 blaty.


 Przekładamy masą, smarujemy tort masą. 

Następnie obtaczamy boki tortu startą czekoladą, dekorujemy i gotowe.

Tort najlepiej trzymać całą noc w lodówce, alby wszystko się zmacerowało :-)

Jak widzicie przygotowanie tortu jest bardzo proste, i zapewniam ze wyjdzie. Masa jest pyszna z delikatnym aromatem cappuccino. 

Mama była bardzo zadowolona :-)


SMACZNEGO :-)

6 komentarzy:

  1. ależ bym się skusił na kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wczoraj ten tort. Wyszedł cudownie:-) masa idealna, pyszny biszkopt. Udał się, i bardzo dziękuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. biszkopt bez proszku do pieczenia???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :-) Jest to biszkopt, któremu puszystość i lekkość nadają białka. Nie ma potrzeby dodawać proszek do pieczenia, trzeba tylko pamiętac o tym by białka były ubite na sztywno, oraz by masę mieszać wraz z białkami bardzo delikatnie, by nie zburzyć struktury białek. biszkopt zawsze się udaje i jest baaardzo lekki i puszysty, do każdego ciasta robię biszkopt w taki sposób :-) pozdrawiam

      Usuń