Długo zastanawiałam się jaki torcik upiec tym razem, i zdecydowałam się na aromatyczny, pachnący rumem i cytryną tort ambasador. Składa się z pysznego mięciutkiego biszkopta, masy kakaowej z kawałkami orzechów i czekolady i z masy budyniowej z aromatem cytrynowym:-)
Bardzo polecam jego przygotowanie, nie jest trudne :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
-6 jajek
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl mąki
-szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo dodajemy żółtka,
następnie stopniowo cukier, i na koniec mieszamy mąkę z mąką ziemniaczaną
i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Całość wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm.
*Dno tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
Wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy.
MASA
-900ml mleka
-5 żółtek
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 kostki margaryny
-3/4 szkl cukru
-1/2 aromatu rumowego
-1/2 aromatu cytrynowego
-2 łyżki spirytusu
- trochę czekolady pokrojonej w drobne kawałki
-10 dag orzechów włoskich również pokrojonych drobno
-1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
-2 łyżki kakao
800ml mleka stawiamy na gazie, żółtka ubijamy z cukrem dodajemy 100 ml mleka i mąkę ziemniaczaną,
wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak budyń.
Dokładnie studzimy.
Miękką margarynę ucieramy i dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę.
Masę dzielimy, mniej niż połowę dajemy do jednej miski, resztę do drugiej.
Do większej części masy dodajemy aromat cytrynowy i kwasek cytrynowy, dokładnie mieszamy.
(tej masy powinno wystarczyć na 1 przełożenie tortu i pokrycie całego tortu, mi jeszcze zostało trochę do ozdoby)
Od mniejszej części masy dodajemy 2 łyżki kakao, olejek rumowy oraz spirytus*UWAGA bardzo delikatnie by masa się nie zważyła
Wszystko mieszamy.
Z masy kakaowej odłożyłam sobie 2 łyżki, na ozdobę:-)
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Na pierwszy wykładamy masę kakaową z orzechami i czekoladą, przykrywamy drugim blatem i wykładamy masę białą *UWAGA zostawiamy trochę do pokrycia tortu i ozdoby.
Całość przykrywamy ostatnim blatem.
Tort pokrywamy białą masą, robimy to szpatułką lub nożem.
Następnie nadchodzi moment, który lubię najbardziej :-)
DEKORACJA , tort dekorujemy wedle własnego uznania, ja do dekoracji starłam na grubych oczkach czekoladę, i obtoczyłam nią boki tortu, zakupiłam również waflową posypkę w białym kolorze, i oprószyłam nią również boki.
Następnie szprycą wykonałam rozetki i kleksy z kakaowej masy, centralną część tortu posypałam czekoladą, i również wykonałam rozetki tym razem z białej masy.
Ozdobiłam jadalnymi perełkami, i efekt mnie zadowolił :-)
Tort jest bardzo aromatyczny, delikatny i smaczny, polecam Wam jego wykonanie, każdy solenizant na pewno bardzo się ucieszy :-)
SMACZNEGO!!!
Wygląda wspaniale, piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń