.

.

niedziela, 23 listopada 2014

Ciasto usta Adama, czy jak kto woli kocie oczka :-)

Witam kochani :-) listopad powoli dobiega końca, i już za pasem grudzień, koniec roku :-) I wszyscy będziemy o kolejny rok starsi, przed nami kolejne wyzwania i cele do osiągnięcia. 

Ale mniejsza o to :-) przejdźmy do konkretów, dziś chciałabym Wam przedstawić fajny przepis na bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Ciasto to ma jakże słodką nazwę: usta Adama, czy kocie oczka, a dlaczego? Gdyż w przekroju biszkopty sklejone powidełkami przypominają usta :-)


No nic, przejdźmy do przygotowania naszego całuśnego ciasta :-) Dla pań może się nazwać usta Adama, a dla panów usta Ewy, a co :D


Jest ciasto czekoladowe, z zanurzonymi biszkoptami z powidłami, na wierzchu znajduje się masa. Bardzo polecam, bo warto je przygotować:-)



No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blachę


około 30dag okrągłych biszkoptów

powidła
CIASTO:


-4 jajka

-3/4 szkl cukru
-125g margaryny (pół kostki) *margarynę należy rozpuścić i  dokładnie ostudzić.  
-3/4 szkl mleka
-2 łyżki wody
-1,5 szkl mąki
-2 niekopiaste łyżki kakao
-1 łyżka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę



stopniowo dodajemy cukier ,


 następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy.


 Następnie mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i kakaem mieszamy i dodajemy do ciasta stale miksując. 

Następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę, oraz mleko z wodą, wszystko bardzo dokładnie miksujemy.





Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 


Biszkopty smarujemy powidłami i składamy dwa do siebie. Układamy koło siebie całe dno blaszki i zalewamy ciastem.



Pieczemy około 30 min w temp 170 stopni.







*Do posmarowania biszkoptów radzę nie używać dżemu, bo wsiąka. 

Najlepsze są powidła, najlepiej własnej roboty :-)
może być tez marmolada, czy nawet nutella :-)

MASA


-2 budynie śmietankowe

-5 łyżek cukru
-750ml mleka
-1 margaryna

600ml mleka gotujemy, 150 ml mleka+budynie+cukier mieszamy i wlewamy do mleka, gotujemy budyń.



Studzimy, margarynę ucieramy, dodajemy budyń, miksujemy. Masę wykładamy na ciasto.











I gotowe, ciasto możemy posypać po wierzchu czekoladą , orzechami lub polać polewą.

Nie polecam gotowych posypek,  bo się rozpuszczają, tak jak w moim przypadku :-)

Ciasto chłodzić najlepiej całą noc, najlepsze jest na drugi dzień.


I nasze usta gotowe, polecam bo ciacho jest pycha :-)












SMACZNEGO!!!

8 komentarzy:

  1. Ciekawe ciasto, bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda w przekroju, a nazwę ma niezwykle kuszącą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :-) bardzo się cieszę, że smakowało :-) też uważam, że jest pycha :-)

      Usuń
  4. wyglada niezemsko, piekłam i bardzo pyszne. Wychodzi bez problemów, bardzo dobry przepis. Dziękuję, bedzie to jedno z moich sztandarowych ciast:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszło i smakowało :-)

      Usuń
  5. Uśmiech teściowej :-) pycha

    OdpowiedzUsuń