Ale mniejsza o to :-) przejdźmy do konkretów, dziś chciałabym Wam przedstawić fajny przepis na bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Ciasto to ma jakże słodką nazwę: usta Adama, czy kocie oczka, a dlaczego? Gdyż w przekroju biszkopty sklejone powidełkami przypominają usta :-)
No nic, przejdźmy do przygotowania naszego całuśnego ciasta :-) Dla pań może się nazwać usta Adama, a dla panów usta Ewy, a co :D
Jest ciasto czekoladowe, z zanurzonymi biszkoptami z powidłami, na wierzchu znajduje się masa. Bardzo polecam, bo warto je przygotować:-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę
około 30dag okrągłych biszkoptów
powidła
CIASTO:
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-125g margaryny (pół kostki) *margarynę należy rozpuścić i dokładnie ostudzić.
-3/4 szkl mleka
-2 łyżki wody
-1,5 szkl mąki
-2 niekopiaste łyżki kakao
-1 łyżka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy.
Następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę, oraz mleko z wodą, wszystko bardzo dokładnie miksujemy.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Biszkopty smarujemy powidłami i składamy dwa do siebie. Układamy koło siebie całe dno blaszki i zalewamy ciastem.
Pieczemy około 30 min w temp 170 stopni.
*Do posmarowania biszkoptów radzę nie używać dżemu, bo wsiąka.
Najlepsze są powidła, najlepiej własnej roboty :-)
może być tez marmolada, czy nawet nutella :-)
MASA
-2 budynie śmietankowe
-5 łyżek cukru
-750ml mleka
-1 margaryna
600ml mleka gotujemy, 150 ml mleka+budynie+cukier mieszamy i wlewamy do mleka, gotujemy budyń.
I gotowe, ciasto możemy posypać po wierzchu czekoladą , orzechami lub polać polewą.
Nie polecam gotowych posypek, bo się rozpuszczają, tak jak w moim przypadku :-)
Ciasto chłodzić najlepiej całą noc, najlepsze jest na drugi dzień.
I nasze usta gotowe, polecam bo ciacho jest pycha :-)
SMACZNEGO!!!
Ciekawe ciasto, bardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda w przekroju, a nazwę ma niezwykle kuszącą :)
OdpowiedzUsuńRobiłam :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper :-) bardzo się cieszę, że smakowało :-) też uważam, że jest pycha :-)
Usuńwyglada niezemsko, piekłam i bardzo pyszne. Wychodzi bez problemów, bardzo dobry przepis. Dziękuję, bedzie to jedno z moich sztandarowych ciast:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszło i smakowało :-)
UsuńUśmiech teściowej :-) pycha
OdpowiedzUsuńhehe może być i uśmiech teściowej :D
Usuń