.

.

piątek, 28 listopada 2014

prosty orzechowiec z powidłami




Witam Kochani tego mroźnego, piątkowego wieczora. Dziś chciałabym podzielić z Wami przepisem na bardzo proste i smaczne ciasto, a mianowicie na orzechowca.

Ciasto to składa się z dwóch spodów z kruchego ciasta, przełożonych powidłami. Jeden ze spodów pokryty jest warstwą pysznych orzechów z miodem, margaryną i cukrem pudrem.

Po upieczeniu orzeszki są chrupkie i mega pyszne.








Całe ciasto jest niezwykle proste, ale bardzo fajnie się prezentuje i zawsze wychodzi.

W związku z tym, że mam dużo orzechów, postanowiłam zacząć je powoli wykorzystywać, dlatego też dziś powstał orzechowiec. Bardzo Was zachęcam do spróbowania, bo jak już raz upieczecie, będziecie do tego ciacha często wracać :-)


No to zaczynamy:     *składniki na dużą blachę

CIASTO:


-4 szkl mąki tortowej

-3 jajka

-1 żółtko

-25 dag margaryny (1 kostka)

-4 łyżeczki proszku do pieczenia

-6,5 łyżki cukru pudru

-3 łyżki gęstej śmietany


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia składników i jednolitości ciasta.


Ciasto dzielimy na 2 równe części. Przygotowujemy sobie 2 takie same blaszki, każdą smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.


Jedną część ciasta wałkujemy i dajemy do blaszki, drugą wsadzamy do lodówki.


Pusty spód pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni.


Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i wykładamy nią blaszkę.


ORZECHY:


-około 40dag-50 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych

-4 łyżki miodu (może być miód sztuczny)

-200g margaryny

-3 łyżki cukru pudru

-powidła śliwkowe

Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy,




 dodajemy cukier puder i mieszamy .

 Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.



 Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą.


Orzechy wysypujemy na spód, wyrównujemy

 i pieczemy około 30 minut w temp 165 stopni.


 


Spody studzimy. Przekładamy powidłami i gotowe :-)


 



 Jak widzicie ciacho jest niezwykle proste ale zapewniam pyszne. Idealne do herbatki czy kawy.

Słodycz orzechów balansuje lekka kwaskowość powideł, orzechy są chrupkie , spody miękkie.




















POLECAM I SMACZNEGO !!! :-)

3 komentarze:

  1. Zamiast treści są białe prostokąty, ale ciasto wygląda pycha a tak w ogóle musiałam się wpisać przez tego cudnego jamnika, którego widać z boku strony. :))
    Kocham jamniki! Wspaniała sunia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie przepraszam, ale podczas publikowania posta musiałam przez przypadek ustawić tło tekstu na białe...już poprawione :-) |Dziękuję za komentarz.
      Ja również kocham jamniki, moja Betty -ze zdjecia ma 19 miesięcy.
      Jest niesamowita, wspaniały i kochany przyjaciel :-) JAMNIKI GÓRĄ!!! Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Ale apetyczne to ciasto...już wiem co zrobie na weekend :-) lubie orzechowe ciasta

    OdpowiedzUsuń