Ciasto to składa się z dwóch spodów z kruchego ciasta, przełożonych powidłami. Jeden ze spodów pokryty jest warstwą pysznych orzechów z miodem, margaryną i cukrem pudrem.
Po upieczeniu orzeszki są chrupkie i mega pyszne.
Całe ciasto jest niezwykle proste, ale bardzo fajnie się prezentuje i zawsze wychodzi.
W związku z tym, że mam dużo orzechów, postanowiłam zacząć je powoli wykorzystywać, dlatego też dziś powstał orzechowiec. Bardzo Was zachęcam do spróbowania, bo jak już raz upieczecie, będziecie do tego ciacha często wracać :-)
No to zaczynamy: *składniki na dużą blachę
CIASTO:
-4 szkl mąki tortowej
-3 jajka
-1 żółtko
-25 dag margaryny (1 kostka)
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-6,5 łyżki cukru pudru
-3 łyżki gęstej śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia składników i jednolitości ciasta.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Przygotowujemy sobie 2 takie same blaszki, każdą smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Jedną część ciasta wałkujemy i dajemy do blaszki, drugą wsadzamy do lodówki.
Pusty spód pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni.
Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i wykładamy nią blaszkę.
ORZECHY:
-około 40dag-50 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
-4 łyżki miodu (może być miód sztuczny)
-200g margaryny
-3 łyżki cukru pudru
-powidła śliwkowe
Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy,
dodajemy cukier puder i mieszamy .
Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.
Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą.
Orzechy wysypujemy na spód, wyrównujemy
i pieczemy około 30 minut w temp 165 stopni.
Spody studzimy. Przekładamy powidłami i gotowe :-)
Jak widzicie ciacho jest niezwykle proste ale zapewniam pyszne. Idealne do herbatki czy kawy.
Słodycz orzechów balansuje lekka kwaskowość powideł, orzechy są chrupkie , spody miękkie.
POLECAM I SMACZNEGO !!! :-)
Zamiast treści są białe prostokąty, ale ciasto wygląda pycha a tak w ogóle musiałam się wpisać przez tego cudnego jamnika, którego widać z boku strony. :))
OdpowiedzUsuńKocham jamniki! Wspaniała sunia:)
Strasznie przepraszam, ale podczas publikowania posta musiałam przez przypadek ustawić tło tekstu na białe...już poprawione :-) |Dziękuję za komentarz.
UsuńJa również kocham jamniki, moja Betty -ze zdjecia ma 19 miesięcy.
Jest niesamowita, wspaniały i kochany przyjaciel :-) JAMNIKI GÓRĄ!!! Pozdrawiam serdecznie :-)
Ale apetyczne to ciasto...już wiem co zrobie na weekend :-) lubie orzechowe ciasta
OdpowiedzUsuń