.

.

sobota, 15 listopada 2014

ciasto styropian czy jak kto woli sernik bez sera :-)

Witam  wszystkich tego sobotniego, listopadowego popołudnia.
Jak ten czas leci...dopiero co było święto Wszystkich świętych, 11 listopada minęło nawet nie wiem kiedy, i już połowa listopada za nami. Jeszcze troszkę więcej jak miesiąc i Boże Narodzenie, Nowy Rok.
Ale oczywiście telewizja nie daje nam o tym zapomnieć, ponieważ ledwo skończyły się reklamy zniczy, pojawiły się choinki, Mikołaje, i prezenty...
Jak dla mnie za wcześnie, no ale cóż marketing kieruje się swoimi zasadami i żelaznymi prawami, więc zostawmy to :-)

Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem, który wykorzystuję już od dawna, a mianowicie przepisem na bardzo smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie "styropian".
Czemu tak się nazywa, pewnie dlatego że swoją teksturą, kolorem przypomina troszkę styropian :-)
Jest to ciasto o smaku sernika, ale do jego przygotowania nie używamy sera, a śmietanę 18%.
Ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste, ma strukturę pianki.
WAŻNE jednak by dostosować się dokładnie do przepisu, i postępować zgodnie z nim.
Ja za pierwszym razem nie do końca się dostosowałam i ciasto mi siadło, było pyszne, ale nie piankowe :p
Potem za każdym razem wychodzi idealnie.


Muszę tu również wspomnieć,że oryginalny przepis pochodzi z bloga www.zcukrempudrem.blogspot.com


No to zaczynamy:

SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę

CIASTO:

-3 szklanki mąki pszennej
-6 żółtek
-250 g  margaryny
-2  łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki
-szczypta soli


Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej)
Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.








Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3  2/3


Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.



Kolejnym etapem w moim przypadku było posmarowanie ciasta  dżemem porzeczkowym, jeśli nie macie ochoty nie musicie tego robić :-) jednak polecam takie urozmaicenie :-)



Przechodzimy do wykonania masy śmietanowej 

-1000 g śmietany 18%
-6 białek
-szkl cukru
-2 budynie śmietankowe
-szczypta soli

Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.



 Następnie stopniowo dodajemy cukier.
WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę.



Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy.

Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12 % się nie nadaje.
Dodajemy śmietanę i mięszamy łyżką.






Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki  mniejszej części ciasta.





Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE
Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę. 
Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.



I gotowe. Ciasto zawsze wychodzi, tylko trzeba pamiętać o tych zasadach:-)

Jest pyszne, piankowe, delikatne, i bardzo fajnie się prezentuje.Polecam gorąco
















SMACZNEGO!!!  :-)

6 komentarzy:

  1. Zachęcające te zdjęcia. Jak widać ciasto wyszło bardzo pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za nim, jest cudownie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie tak jak ja, taki niby sernik a nie sernik :-) dość często je piekę, bo jest jednym z moich ulubionych ciast. Taka pianka serowa :-)

      Usuń
  3. te budynie śmietankowe jak dodajemy to w proszku tak?. czy wcześniej ugotowane? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy w przepisie jest wzmianka o gotowaniu budyni? Raczej nie.budynie dodajemy w proszku :) pozdrawiam

      Usuń