.

.

środa, 5 listopada 2014

Łazanki z mięsem, pieczarkami i kapustą :-)

Witam kochani :-) nadeszły piękne, pogodne i słoneczne dni . U mnie dziś 5 listopada temperatura wynosiła 17 stopni, także jest dobrze.  Ostatnie dni były pełne rodzinnych spotkań, refleksji, wizyt na cmentarzach. 
Dzień wszystkich świętych minął, teraz przed nami 11 listopada, czyli kolejny długi weekend, fajnie :-)
Ale dość wstępu, przejdźmy do kulinariów.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami pysznym przepisem na bardzo popularną w naszym kraju potrawę, a mianowicie na łazanki. Ja łazanki robię z  mięsem, pieczarkami i świeżą kapustą :-) spotkałam sie z przepisami na łazanki z kiszoną kapustą, ale bardziej smakują mi te z świeżej.


Polecam Wam wykonanie łazanek, są pyszne, pożywne i idealne na obiad , a co najważniejsze bardzo proste:-)


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:


-2 średnie cebule

-8 łyżek oleju
-4 ząbki czosnku
-0,5 kg mięsa np. łopatki wieprzowej
-10 średnich pieczarek
-pół średniej główki białej kapusty
-1 płaska  łyżka maggi
-1 płaska łyżka wegety
-łyżeczka  pieprzu
-1 opakowanie makaronu łazanki 450g


Do garnka wlewamy olej, cebule siekamy na drobno i szklimy na oleju, dodajemy czosnek pokrojony w kostkę.Chwile smażymy :-)



Mięso mielimy i dodajemy do cebuli i czosnku. 







Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. 


Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 

W tym czasie szatkujemy kapustę, i dodajemy do całości.




Dusimy około 15 minut , mieszając od czasu do czasu. 
Makaron łazanki gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ważne by go nie przegotować. 
Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy do miski.

Mięsko, wraz z kapustą, i cebulką, przyprawiamy pieprzem, maggi i wegetą. Dokładnie mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu.  Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
I nasze łazanki są gotowe. Pyszne, sycące danie. Polecam gorąco:-)

SMACZNEGO!  :-)


1 komentarz:

  1. Ale bym zjadł takie łazanki, wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń