Dzień wszystkich świętych minął, teraz przed nami 11 listopada, czyli kolejny długi weekend, fajnie :-)
Ale dość wstępu, przejdźmy do kulinariów.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami pysznym przepisem na bardzo popularną w naszym kraju potrawę, a mianowicie na łazanki. Ja łazanki robię z mięsem, pieczarkami i świeżą kapustą :-) spotkałam sie z przepisami na łazanki z kiszoną kapustą, ale bardziej smakują mi te z świeżej.
Polecam Wam wykonanie łazanek, są pyszne, pożywne i idealne na obiad , a co najważniejsze bardzo proste:-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
-2 średnie cebule
-8 łyżek oleju
-4 ząbki czosnku
-0,5 kg mięsa np. łopatki wieprzowej
-10 średnich pieczarek
-pół średniej główki białej kapusty
-1 płaska łyżka maggi
-1 płaska łyżka wegety
-łyżeczka pieprzu
-1 opakowanie makaronu łazanki 450g
Do garnka wlewamy olej, cebule siekamy na drobno i szklimy na oleju, dodajemy czosnek pokrojony w kostkę.Chwile smażymy :-)
Mięso mielimy i dodajemy do cebuli i czosnku.
Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie szatkujemy kapustę, i dodajemy do całości.
Dusimy około 15 minut , mieszając od czasu do czasu.
Makaron łazanki gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ważne by go nie przegotować.
Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy do miski.
Mięsko, wraz z kapustą, i cebulką, przyprawiamy pieprzem, maggi i wegetą. Dokładnie mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
I nasze łazanki są gotowe. Pyszne, sycące danie. Polecam gorąco:-)
SMACZNEGO! :-)
Ale bym zjadł takie łazanki, wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuń