.

.

czwartek, 1 stycznia 2015

Domowa pizza na cienkim cieście-najlepsza

Witam Kochani, mam nadzieję że ból głowy po imprezie Sylwestrowej już minął :D
Mam też nadzieję,że dobrze się bawiliście. U mnie sylwester był nawet ok, w domu ale w porządku :-)

Trochę fajnej muzyki, obowiązkowo oczywiście przebój Abby  "Happy New Year" , coś dobrego do jedzonka, potem duuuuuużo szampana %%%

i oczywiście fajerwerki. W tym roku jestem strasznie zadowolona z fajerwerków jakie kupiłam, były boooskie :-)

Mam nadzieję, że u Was też było pięknie i fajnie :-)


Ponownie chcę Wam wszystkim życzyć wspaniałego nowego roku, by był lepszy od 2014 i przyniósł to na co od dawna czekacie, by spełniły się Wasze marzenia :-)


Ale zmieńmy temat  na kulinarny :-)

Dziś mam dla Was coś EKSTRA. Jeden z moich najlepszych przepisów. Zawsze tak jest, że mam w swoich zbiorach przepisy dobre, lepsze, średnie i te ekstra. Ten dla mnie jest ekstra. Mówię tu o przepisie na pizzę. 
Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto.
Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać :p







Jeśli chodzi o pizzę, którą ja robię, to najbardziej klasyczna.

Czyli mamy ciasto, sos pomidorowy, mozarellę (nie jest konieczna), szynkę, pieczarki i ser żółty.
Ja dodatkowo w boki pizzy daję ser żółty-również nie jest to konieczne. 
Gdy robię pizzę, rozchodzi się z ekspresowym tempie.
Jest pyszna, polecam Wam, bo bardzo łatwo ją zrobić, a jak już raz spróbujecie, to będziecie wracać do niej bardzo często:-) Można zrobić pizze okrągłe-wtedy wyjdzie ich więcej lub dużą kwadratową, wtedy wyjdą 2.

No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:


CIASTO:

-4,5 szkl mąki tortowej (szkl 250ml)+do podsypania
-1/2 kostki świeżych drożdży, czyli około 5 dag
-300ml ciepłej wody
-2 łyżki cukru
-2,5 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka soli

SOS POMIDOROWY:
-1 koncentrat pomidorowy w słoiczku  190g
-1 łyżka oliwy z oliwek
-oregano i bazylia do smaku (po 2 spore szczypty)
-1,5 ząbka czosnku lub jeden duży ząbek (zmiażdżony w prasce)

-i troszkę wody, zależy jaki macie koncentrat, jak jest lejący to wody dajemy malutko, jak jest gesty, to nawet około 1/3 szkl.

DODATKI:
-2 opakowania mozarelli granulowanej (można pominąć)
-0,5 kg pokrojonych pieczarek
-250g sera żółtego (starty na dużych oczkach)
-400 g wędliny  (ja używałam polędwicy sopockiej) należy ją pociąć na drobne kawałeczki

-bazylia i oregano do posypania pizzy


Najpierw musimy przygotować zaczyn:

dodajemy troszkę ciepłej wody, 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki-wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, oraz sól,


 i wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Wszystko mieszamy, dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Jeśli widzicie, że ciasto ciężko się wyrabia, dodajcie trochę wody, chociaż ciasto powinno się pięknie zarobić. 
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Wyrabiamy je  około 5 minut.
Odkładamy do miski, i przykrywamy ściereczką i dajemy w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, uderzamy pięścią, by wyszło powietrze.



SOS 


Wszystko mieszamy. 




Pieczarki kroimy w plasterki


Ser trzemy na tarce o grubych oczkach



Gdy ciasto urośnie możemy przechodzić do pieczenia pizzy.


Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy je cienko, dajemy na blaszkę,





 *ja piekę pizzę na dnach od tortownic, gdy pizza się trochę podpiecze ściągam ją z blaszki i dopieka się na samej kratce w piekarniku . Można tez piec pizzę na dużej blasze piekarnikowej, z tych proporcji wychodzą dwie duże pizze z blach piekarnikowych.


Dookoła ciasta dajemy ser żółty, niedużo, i zawijamy boki. Oczywiście nie jest konieczne dawanie sera do boków pizzy.




Następnie, smarujemy sosem pomidorowym.


Posypujemy mozarellą


dodajemy wędlinę



pieczarki


posypujemy małą ilością żółtego sera

 



 i lekko posypujemy bazylią i oregano.

Pizzę pieczemy w 190 stopniach, gdy się trochę podpiecze ja ją ściągam z blaszki i dopieka się na samej kratce. Jeśli pieczemy na blasze piekarnikowej nie sciągamy jej, upiecze sie na blasze. Pizza powinna piec się około 20 minut.










I nasza rewelacyjna pizza gotowa.
Polecam Wam na prawdę gorąco, bo jest pyszna :-)



















  SMACZNEGO!!!
:-)

20 komentarzy:

  1. Bosz...wygląda jak z pizzeri, ale mi narobiłaś smaka. W sobotę piekę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak powinna wyglądać pizza idealna :-) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, polecam! Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Siła tkwi w prostocie, im mniej tym lepiej! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy z podanych proporcji wychodzi tylko jedna pizza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, mi wychodzą dwie duże-takie pieczone na blachach z wyposażenia piekarnika, a jak piekę okrągłe, to wychodzi ich kilka, zależy jak cienko wałkuję ciasto.

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam Pani przepis dla dzieci - są zachwycone, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że dzieciaczkom smakowało :) Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  7. Pyszna pizza, domownicy nakarmieni i zadowoleni :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, przetestowany i na pewno powtórzę jeszcze wiele razy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba najlepsza pizza, jaką udało mi się zrobić. Córki pomagały, niezła zabawa i mega pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.A czy można zamrozić nadmiar ciasta drożdżowego? Pizza pyszna😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Pozdrawiam cieplutko :) W weekend będę testował przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam! Czy pizze z Pani przepisu piekę , w temperaturze 190°C , przez 20 minut grzałka piekarnika góra-dół? Czy tylko grzałka dolna?
    Bardzo proszę o odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grzanie góra-dół. Dlaczego miałaby piec się tylko na grzaniu dolnym? Lubisz surowe ciasto????

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko