.

.

sobota, 27 czerwca 2015

Dżem truskawkowy 100% naturalny, gładki :-) +sok truskawkowy

Witam Kochani
Ponieważ sezon truskawkowy w pełni, dziś przychodzę do Was z pysznym dżemem truskawkowym. Jest to dżemik 100% naturalny, bez żadnych konserwantów, i chemii.
fajny sposób, na zamknięcie lata w słoiczku,na jesień i zimę będzie jak znalazł.



Oprócz dżemu uzyskujemy również pyszny, naturalny sok truskawkowy, czyli mamy takie 2 w 1


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:


-2 kg obranych, umytych oraz pokrojonych truskawek

-2,5 szkl cukru
-1 opakowanie dżemiksu (ja używam firmy delecta)
-sok z 1 cytryny

Umyte, obrane oraz pokrojone truskawki zasypujemy 1,5 szkl cukru i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godzinki, od czasu do czasu mieszając, tak by truskawki puściły jak najwięcej soku.






Po upływie 2-3 godzinek truskawki przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny oraz resztę cukru.

*możecie mniej więcej spróbować czy odpowiada Wam słodkość, wszystko zależy od truskawek.

Następnie truskawki gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy większość soku,  za pomocą sitka.






Następnie miksujemy truskawki blenderem, i  jeszcze gotujemy około 10 minut, mieszajac i pilnując by się nie przypaliło.




Następnie ściągamy z ognia i wsypujemy opakowanie dżemiksu i dokładnie mieszamy.

Sok przelewamy do słoiczków, dajemy folię i zakręcamy.

Tak samo postępujemy z dżemem.





Następnie na dno garnka dajemy gazetę, wsadzamy słoiczki, zalewamy woda do około połowy wysokości słoików i pasteryzujemy na bardzo małym ogniu, woda ma tylko wrzeć, nie gotować się.

Słoiki pasteryzujemy około 15 minut.

I gotowe :-) Dżem jest genialny, idealny do naleśników, kanapek i czego sobie tylko zamarzycie.

Naturalny, pachnący i zawierający owoce a nie chemię i nie wiadomo co :-)








Polecam bo warto :-)






4 komentarze:

  1. Właśnie córka z mężem nazbierała truskawek, więc będzie pyszny dżem do naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, właśnie korzystam z Pani przepisu i robię dżem. chciałabym zapytać w jakim celu podkłada się folie pod pokrywkę? Nigdy tak nie robiłam ani ja ani moja mama.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze robiła tak babcia i mama, ale ja nie zawsze daję folię. Folia chroni przed dopływem powietrza i zepsuciem się dżemu, gdyby np zakrętki okazały się nieszczelne.

      Usuń
  3. Ile słoiczków wychodzi z takiej porcji ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko