.

.

wtorek, 23 czerwca 2015

lekkie ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką

Witam Kochani, dawno nic nie dodawałam na bloga, ale miałam trochę problemów zdrowotnych, miałam operację , i teraz dochodzę do siebie. Dziś chce Wam przedstawić przepis na coś baardzo prostego, szybkiego ale meega pysznego.
Sezon truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej. 

No to zaczynamy:  *składniki na małą blaszkę 25x25cm



CIASTO:

-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka)
-0,5 szkl oleju
-4 łyżki wody
-1,5 szkl mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ze szczyptą soli.


Żółtka miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę. Robimy to naprzemiennie, raz trochę mąki, i oleju, i tak dalej.


 Następnie do ubitych białek dodajemy całą masę i delikatnie mieszamy do połączenia.
masę wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.





DODATKI I KRUSZONKA


-około 250 g  truskawek



KRUSZONKA

-4 łyżki bułki tartej
-2 łyżki zimnego masła
-1 łyżka mąki
-2 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by całość była sypka.




Na masę kładziemy pokrojone truskawki, i posypujemy je kruszonką.






Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut. 
I gotowe. Ciasto jest delikatne, pyszne, mięciutkie. 
POLECAM :-) 











SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz