Sezon truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej.
No to zaczynamy: *składniki na małą blaszkę 25x25cm
CIASTO:
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka)
-0,5 szkl oleju
-4 łyżki wody
-1,5 szkl mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ze szczyptą soli.
Żółtka miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę. Robimy to naprzemiennie, raz trochę mąki, i oleju, i tak dalej.
Następnie do ubitych białek dodajemy całą masę i delikatnie mieszamy do połączenia.
masę wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
DODATKI I KRUSZONKA
-około 250 g truskawek
KRUSZONKA
-4 łyżki bułki tartej
-2 łyżki zimnego masła
-1 łyżka mąki
-2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by całość była sypka.
Na masę kładziemy pokrojone truskawki, i posypujemy je kruszonką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
I gotowe. Ciasto jest delikatne, pyszne, mięciutkie.
POLECAM :-)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko